Естер Вергеер спечели четвърта параолимпиада



09-09-2012 22:37 | Мара Калчева

Четвърта параолимпийска титла в кариерата си спечели холандката Естер Вергеер. На финала на параолимпийския турнир по тенис с инвалидни колички в Лондон тя победи своята сънародничка Аниек ван Кут с резултат 6:0, 6:3.

С това холандката постави още един рекорд в професионалния спорт – удържа своята 470-а поредна победа. Тенисистката не е губила мач от 2003 г.

Плюс това Вергеер спечели в Лондон и титлата на двойки в тандем с Марюлен Баус.

Наричат Естер Вергеер „Кралицата в количка”. Естер е носител на титлите в 17 турнира от Големия шлем на двойки и 16 на сингъл.

 

 

Има вече седем златни олимпийски медала – от Сидни 2000, Атина 2004, Пекин 2008 и сега в Лондон 2012.

Вече десет години поред холандката е номер едно в световната ранглиста, като е спечелила 96% от мачовете в своята кариера.

Преди да се отдаде изцяло на тениса Вергеер има и европейска титла по баскетбол с националния отбор на Холандия с инвалидни колички.

За да бъде спокойна и уверена на корта Естер Вергеер ползва услугите на психотерапевт. Неин треньор е Свен Грьоневелд, чиито услуги ползват и други тенис звезди.

До шестгодишната си възраст Естер е напълно здраво дете, което тренира плуване. Започват припадъци в басейна заради кръвоизливи в мозъка. След две години изследвания лекарите откриват причината - съдова малформация на гръбначния мозък.

На 15 януари 1990 г. я подлагат на 9-часова операция, която не се оказва успешна. Краката на тогава 8-годишната Естер остават парализирани. След още една операция момичето вече може да седи на инвалидна количка.

Започва да се занимава със спорт в рехабилитационния център Hoogstraat в Утрехт. Опитва много спортове, които се практикуват на инвалидна количка – от тенис на маса до волейбол.

Но избира баскетбола и тениса, които дълги години тренира паралелно. Накрая се посвещава изцяло на тениса.

 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини