Анди Мъри укроти вятъра и Бердих, класира се за финал!



08-09-2012 23:24 | Искра Бочева

Анди Мъри е първият финалист на US Open 2012! Британецът се наложи с 3:1 сета над Томаш Бердих и заслужи правото да спори за трофея от Ню Йорк. В отделните части Мъри се наложи с 5:7, 6:2, 6:1, 7:6 (7). Така за 5-ти път в кариерата си Мъри ще спори за титла от Големия шлем. Съперникът на Мъри в последния двубой в турнира ще бъде Новак Джокович или Давид Ферер, които излизат на корта по-късно днес.

Първият полуфинал на US Open се забави с около час и половина заради дъжд. През цялата среща Мъри и Бердих трябваше да се борят както със съперника от другата страна мрежата, така и със силния вятър, който като навреди повече на чеха.

В началото на двубоя вятърът за малко да скара двамата състезатели, тъй като паднала шапка на Мъри породи сериозна полемика и в крайна сметка въпросната точка бе преиграна, което никак не се хареса на олимпийския шампион.

В интерес на истината Бердих стоеше по-добре на корта в началото на мача и заслужено поведе в резултата след 7:5 гейма. Всичко позитивно за чеха обаче приключи някъде тук.

В следващите 3 сета Мъри значително подобри играта си, напипа правилния ритъм и тактика, с която пречупи екзекутора на Федерер. Шотландецът бе повече от убедителен на начален удар, а освен това разгада напълно и без това засегнатия сериозно от вятъра сервис на съперника.

Благодарение на успеха Анди Мъри се класира за втори път на финал на US Open. Първият бе през 2008-ам година, а в спора за трофея британецът бе отнесен с 0:3 сета от Роджър Федерер.

Финалът пък ще бъде общо 5-ти за Мъри в турнирите от Големия шлем. До момента той има регистрирани 4 загуби в предишните опити да вземе титла от Шлема. Любопитен е фактът, че в Оупън ерата само двама тенисисти са губили първите си 4 финала в Шлема – това са Анди Мъри и Иван Лендъл, който по ирония на съдбата в момента е треньор на британеца.

Вторият финалист в турнира ще бъде определен от двубоя между Новак Джокович и Давид Ферер. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини