Десет факта за живота и кариерата на Ким Клайстерс



30-08-2012 20:36 | Мара Калчева

Една от най-добрите тенисистки на десетилетието Ким Клайстерс завърши своята кариера със загуба във втори кръг на US Open от 18-годишната Лора Робсън. Коментаторите на британския интернет портал The Tennis Space събраха десет интересни факта за живота и кариерата на голямата шампионка.

 

1.    Ким е първата тенисистка, която става майка на 29 г. и след това печели турнир от Големия шлем.

Когато Кластерс играе в първи кръг на US Open 2009 след двегодишно отсъствие от корта, един от американските телевизионни канали показва схема с основните слабости на белгийката: дъщеричката Джейда и липсата на игрова практика. След две седмици Ким печели финала срещу Каролина Вожняцки и става шампионка. Едногодишната Джейда мирно седи в ръцете на детегледачката или си играе в една от ложите на „Артър Аш” без да обръща внимание на това, което прави мама на корта.
„Планирахме Джейда да заспи по-късно от обичайното, за да може да присъства на финалния мач”, казва Клайстерс след третия турнир от своята„втора кариера”. След победата свалят Джейда на корта и тя непринудено позира на фотографите заедно със щастливата си майка и таткото Брайън Линч.

 

 

Единствената тенисистка, родила дете и спечелила мейджър турнир преди Клайстерс, е австралийката Ивон Фей Гулагонг - Коули през 1980 г. на Уимбълдън.

2.    Става причина за бунт в затвора

Когато Клайстерс играе с Вера Звонарьова на Уимбълдън 2010 г., става причина за бунт на затворници в колония за непълнолетни престъпници в английското графство Кент. Младите фенове на тениса хвърлят камъни по охраната и даже хващат заложник, тъй като управата им забранила да гледат мача.


3.    Засрамва Тод Уудбридж в ефир по време на интервю след мач на Australian Open 2011

Многократният шампион на двойки Тод Уудбридж интервюира Ким след мач, а тя с усмивка му казва: „Рене Стъбс ми показа твой есемес, който си й изпратил след като си решил, че съм бременна. Ето какво си написал: „Изглежда много раздразнителна, а и циците й са пораснали.”
Единственото, което казва зашеметеният тенис ветеран: „Благодаря ти, Ким! Ти току що уби моята телевизионна кариера!”

4. Защитава титлата си на US Open чак през 2010 г.
Клайстерс с лекота побеждава Вера Звонарьова на финала, като пуска на съперничката си едва три гейма.
Това е третата поред победа на белгийката на US Open (преди това тя печели турнира през 2005 г., а от 2006 до 2008 г. не участва в състезания).

 

 

5. Сприятелява се със своя бъдещ съпруг заради общата им любов към булдозите
„Ние случайно се заговорихме за булдози и така всичко започна между нас”, спомня си Брайън Линч. „В нашето семейство тя просто е Супермайка, а аз съм само обикновен татко.”


6. Признава за прякора „Ози Ким” след победата на Australian Open 2011
„Победата в Мелбърн означаваше много за мене. Беше толкова трогателно след финала. Дълги години имах връзка с Лейтън Хюит и местните фенове ме наричаха „Ози Ким” (австралийката Ким)”, признава тенисистката. „Винаги съм смятала този прякор за голям комплимент, но според мен го заслужих едва след като спечелих Australian Open.”

7. Винаги води баща си Лео на Уимбълдън
Клайстерс с тъга и любов си спомня за своя баща, бивш професионален футболист, починал през 2009 г. „Татко се възхищаваше на дългата и славна история на Уимбълдън. Той беше ценител на традицията. Обичаше задължителните бели екипи, простотата и подредеността на турнира. С татко се разхождахме, отивахме до кортовете и това много му харесваше. Имаше сенна хрема, алергия от цветен прашец, така че си спомням и постоянното му кихане.


8. Получава покана за демонстративен мач, когато откриват подвижния покрив над централния корт в Уимбълдън
„Организаторите искаха да участва в специален мач на обновения централен корт. С мен трябваше да играят още любимата ми тенисистка Щефи Граф, Андре Агаси и Тим Хенман. Бях толкова щастлива”, спомня си Ким.
Ако не е била тази покана Ким можеше и да не вземе съдбоносното решение да се върне на корта след първото отказване. В подготовката за този демонстративен мач белгийката осъзнава, че иска да играе както преди и да печели титли.


9. Крайно рисковано отбелязва първата си победа на US Open

Клайстерс тъкмо побеждава на финала французойката Мери Пиърс и решава да се качи при своите родители в ложата на второто ниво на трибуните. И така шампионката, почервеняла от радостна възбуда, почва да се катери по перилата нагоре. Охранителите след нея не могат да й помогнат, ако се случи да падне. Ким е почти на половината разстояние, когато изведнъж осъзнава в колко опасно положение се намира. Само протегнатите ръце на феновете й помагат да не загуби равновесие. Шампионката все пак се добира до ложата и се хвърля в прегръдките на родителите.


10. Ким става първата тенисистка майка след епохата на Маргарет Смит Корт, която се изкачва до №1 в световната ранглиста.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини