Три закона в женския Голям шлем



27-08-2012 14:06 | Станко Димов

Закон №1 Неповторяемост на шампионките 

В седем от последните турнири от Големия шлем при жените имаме седем различни шампионки: Ким Клайстерс, Ли На, Петра Квитова, Саманта Стосър, Виктория Азаренка, Мария Шарапова,Серина Уилямс. Има голяма вероятност на стартиращият днес US Open да се появи осма шампионка.

Закон №2 Умора на шампионките

Всички шампионки от Големия шлем в периода 2011-2012 г. след триумфа излитат рано от схемата на следващия мейджър турнир. Така победителката на Australian Open 2011 Ким Клайстерс загуби във втори кръг на “Ролан Гарос”, а шампионката на Френския открит турнир , На Ли – изхвърча във втори кръг на Уимбълдън. Нататък нещата се развиха още по-лошо: Петра Квитова (Шампионка на Уимбълдън) и Саманта Стосър (първа на US Open) не преминаха даже първи кръг на следващите турнири от шлема. По-добре се представиха Виктория Азаренка и Мария Шарапова – те го докараха до четвърти кръг съответно на „Ролан Гарос” 2012 и Уимбълдън 2012.

„Убийци” на шампионките станаха: Аранча Рус, Замине Лизицки, Александра Дюлгеру, Сорана Кърстя, Доминика Цибулкова и отново Забине Лизицки.
 На базата на този закон може да предположим, че великата Серина Уилямс не само че няма да спечели този US Open, но даже няма да се добере до втората седмица на турнира.

Закон №3 Типове шампионки

В началото на 2010 г. стана едно знаменателно събитие в тениса – за първи път мейджър турнир бе спечелен от застаряваща състезателка – Франческа Скиавоне. Италианката стана предвестник на още една тенденция в новото десетилетие – възрастна дебютантка като победителка в Големия шлем вече не е куриоз, а закономерност.

И така, шампионките в последните две години може да разделим на три категории:
1. „Стари звезди”: Ким Клайстерс, Серина Уилямс.
2. „Млади дебютантки”: Петра Квитова, Виктория Азаренка.
3. „Възрастни дебютантки”: На Ли, Саманта Стосър.

Какви са перспективите на тези категории?
„Старите звезди” постепенно се отказват. Жюстин Енен сложи край на кариерата си, Ким Клайстерс ще я последва само след две седмици. Сестри Уилямс още се държат в тура, но едва ли това ще е за дълго. Ще ги заменят постепенно опитни шампионки, които още не са стари, но и не може да ги вкараме в групата на младите. Такива са Мария Шарапова и Светлана Кузнецова. Възможно е към тях да се присъедини и Ана Иванович.

 Нови „млади дебютантки” може да се окажат Каролина Вожняцки и Агниешка Радванска, а също Доминика Цибулкова и Забине Лизицки. Може би сред тях ще се наредят Анастасия Павлюченкова, Кристина МакХейл и др. Възможни са много варианти, нашият анализ не претендира на пълнота. Важно е да отбележим, че тези момичета още не са навършили 24 години.

Кои могат да претендират за категорията „възрастни дебютантки”? Това е категория с възраст не по-малка от 27 г. Близо до успех в нея са Вера Звонарьова и Марион Бартоли. Но има и много други, които при късмет могат да се изстрелят до титла: Йелена Янкович, Даниела Хантухова, Флавия Пенета, Кая Канепи, Петра Цетковска, Роберта Винчи...

Списъкът може да стане много дълъг. Разбира се, много от тези тенисистки ще завършат кариерата без да спечелят мейджър турнир. Невъзможно е да се предвиди откъде ще изскочи заекът (нима някой от специалистите и любителите в тениса можа да предвиди триумфа на Скиавоне на „Ролан Гарос” през 2010 г.!)

А какво ще стане с тези, които още не са печелили турнир от шлема и които са на 24-26 г.? Ако съдим по тенденциите в последните два сезона, в тази промеждутъчна категория се нареждат Ангелик Кербер, Сара Ерани, Мария Кириленко, Андреа Петкович. Но са възможни и други варианти.

Трябва да направя няколко уговорки. Разбира се, закон №1 не е вечен и някоя от шампионките може да защити титлата си. Но предполагам, че това ще се случи през следващия двугодишен цикъл.

От всичко казано ще посоча вариантите за шампионка на US Open 2012. От потенциалните „възрастни дебютантки” нито една не се намира в добра кондиция (половината от тях пропускат турнира). Остават следващите две категории. Ким и Серина вече спечелиха своя мейджър турнир в последните два сезона, така че отпадат. Остава Винъс Уилямс. Ще възразят: възрастна, с лоша физическа форма, няма високи резултати напоследък. И въпреки това! Видяхме, че в Синсинати Винъс игра блестящо, отстъпвайки на полуфинал в равностойна борба с бъдещата шампионка Ли На, която като стил е неудобен съперник на американката. На същия турнир Винъс изглеждаше по-добре от своята по-малка сестра. Голямата Уилямс явно тепърва навлиза във форма.

От възможните „млади дебютантки” за ролята на фаворитка на US Open претендират Вожняцки и Радванска, нищо че и двете са с травми. Тези момичета умеят бързо да преодоляват травмите и да влизат в кондиция за важните турнири. Плюс това на Каролина  US Open е любимият мейджър турнир, а Агнешка се представя отлично цяла година – финалът на Уимбълдън не е случайност.

Резервната фаворитка от съвсем младите е Павлюченкова. Анастасия започна да намира предишната си игра и е в състояние да поднесе изненадата.

В заключение ще кажа, че това са просто прогнози, а не „пророчествата на Ванга”. И не следва да ме обвинявате след това, че греша. В края на краищата става дума не за природни закони, а само за статистически закономерности.

Из блога на Феликсович, цитиран от Sports.ru

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини