10 неща, които трябва да знаете за Цветана Пиронкова



27-06-2012 09:49 | Станко Димов

Време е за Уимбълдън, което означава, че е време Цветана Пиронкова да блесне отново.

38-ата в света състезателка достигна до полуфинал и четвъртфинал през последните две издания на турнира, като и в два случая победи по пътя си Винъс Уилямс.

Изглежда така сякаш Цвети, както нейните приятели я наричат, със стъпването си на тревата се преобразява на корта.

Тази година предстоят две големи събития да се проведат на „Ол ингланд клъб” (Уимбълдън и Олимпийските игри), затова е време да се запознаем по-добре с 24-годишната Пиронкова.

1. Тя обича много семейството си
Цвети е много близо до родителите си. Майка й баща й са бивши спортисти. Баща й – Кирил Пиронков е бивш шампион по кану, а майка й – Радосвета, е бивша шампионка по плуване. Определено има шампионски дъх в това семейство!

Баща й я запалва по тениса и става неин треньор още от детските й години. Цвети също така има брат Енчо и сестра Елисавета, като брат и понякога тренира с неин.

2. Обича спокойния живот. Цветана е от втория по големина град в България – Пловдив, който е известен със своя „безгрижен и спокоен живот”. Всъщност, цялото й семейство са много срамежливи. Цветана твърди, че няма много приятели и като цяло обича да държи тесен социален кръг, защото е трудно да вярва на хората.

3. Веднъж игра тенис с Карлос Моя на баскетболно игрище.
Имам предвид – кой не би го е направил? През 2010-та година Моя бе в България имаше демонстративен двубой в зала. Карлос Моя остана изключително впечатлен от Пиронкова и заяви, че тя е „изключително талантлива”.

4. Тя обича околната среда.
Цвети беше посланик на Земята за един ден и вярва, че грижите за околната среда са изключително важни. „Земята е не само нашият дом, но тя ще бъде дом и на децата ни”.

5. Обича Истанбул, Ню Йорк и Париж.
Нейният пробив в WTA идва когато тя е на 17 години и е на турнир в Истанбул. Също така обича Париж и Ню Йорк, най-вероятно защото е обсебена от модата.

6. Не обича светския живот.

Макар и успехите и на Уимбълдън да са сериозни, Цвети не иска да взима огромно внимание върху себе си. Освен това не обича светските събития и срещите с известни хора.  „Не си спомням много известните хора, защото те не ме впечатляват”, казва самата тя.

7. Знае всичко за трудните моменти и жертвите.
Нейното семейство не са разполагали с много и пари и е трябвало да се откажат от доста неща, за да направят Цветана професионален тенисист. В интервю за списание „Максимум” през 2010-та тя споделя следното: 
„Моят дядо (Енчо Пиронков) е художник и ни даде няколко картини, които ние трябваше да продадем, за да преживяваме. И сега нямаме дори една негова картина. Другият ми дядо пък трябваше да продаде всичките си имоти. Всъщност всички пари в нашето семейство бяха похарчени за пътни разходи. И въпреки, че живеехме скромно, понякога се налагаше да прекарваме вечерта на летищата. Аз все още бях малка и това беше приключение за мен. Никога не съм чувствала това като трудност. Напротив, използвах всяка секунда от тези моменти”.

8. Тя не се възприемаше като силен играч на трева.
След победата над Ана Иванович в Рим през 2008-ма година, Цвети коментира следното. „Мисля, че мога да бъда възприемана като състезател за всички настилки. Определено израснах много на клей и хард кортове, които са моите две любими настилки”.

9. Има куче, кръстено на Моцарт.
Тя има куче, което е кръстила „Волфганг”, понеже много обича композитора Моцарт. Когато пътува, майка й се грижи за кучето.

10. Тя е приятел с Григор Димитров.
Двамата талантливи български тенисисти направиха впечатление на „Хопман къп” през януари. Ако Димитров се класира за Олимпийските игри, то по всяка вероятност двамата ще се включат в турнира на смесени двойки. Още една причина фотографите да ги снимат.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини