WTA и ITF обявиха: Край с крясъците на корта!



26-06-2012 14:25 | Станко Димов

Представители на Международната тенис федерация (ITF), женската тенис асоциация (WTA), както и на четирите турнира от Големия шлем са разработили план, който трябва да сложи край на виковете на корта. Новината съобщи USA Today.

Планът е бил разработен у одобрен този месец в Париж по време на „Ролан Гарос” и включва няколко точки:

- Разработване на устройство, нещо като „Ястребовото око”, което да измерва шума. Устройството ще бъде управлявано от съдиите и те ще преценяват дали дадена състезателка е прекалено шумна или не.

- Нови правила за определяне на приемливо и неприемливо ниво на шум, които ще бъдат базирани на събрани различни данни и изследвания.

- Образование в големите тенис академии, както и на национални програми за развитие на детски и юношески тенис.

С две думи: Идеята на ITF и WTA е бъдещите тенисистки да бъдат възпитани още от детските си години на корта да играят без да издават крещящи звуци. Това правило обаче няма да важи за сегашните състезателки, сред които има ярко откроени „викачи” по корта. Шарапова, Азаренка, Серина Уилямс...списък продължава много.

„Време е да вземем мерки и да предотвратим виковете на корта от бъдещите тенисисти. Идеята няма да бъде реализирана от днес за утре. Знаем, че ще отнеме време, точно затова започваме от най-малките тенисисти”, коментира президентът на WTA Стейси Аластър.

9-кратната шампионка от Уимбълдън Мартина Навратилова приветства идеята и дори сподели, че подобни мерки трябва да бъдат „вкарани” в тениса моментално.

„Това е страхотна идея, която трябва да бъде ускорена. Не е нужно да мине една година или повече, за да свикнат тенисистките да не викат, докато играят”, заяви легендарната Навратилова.

Интересно как ли ще реагират състезателки от ранга на Мария Шарапова и Виктория Азаренка, за които виковете при всеки един удар са задължителна част от игровия план. Азаренка не пропуска повод за да сподели, „че не може да играе по друг начин” и че „никога няма да спре да вика”, докато играе.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини