Цветана Пиронкова с трудна, но сладка победа в Ийстбърн



20-06-2012 16:50 | Станко Димов

Цветана Пиронкова достигна до четвъртфинал на турнира на трева в Ийстбърн. Българката се наложи с 6:0, 4:6, 6:4 над Стефани Дюбоа (Канада) след повече от два часа игра. Успехът гарантира на Цвети чек на стойност $16 000, както и цели 120 точки за ранглистата.

В спор за място на полуфинал, Пиронкова ще се изправи срещу Тамира Пашек (Австрия), която победи Даниела Хантухова (Словакия). Цвети е играла с Пашек, като има една загуба, но двубоят не е бил на трева.

Въпреки успеха трябва да отбележим, че двубоят не бе никак лесен за Цвети. Пловдивчанката спечели първия сет само за 26 минути, но след това имаше много проблеми, особено при сервис на Дюбоа. Нещо повече, канадката дори водеше с 2:0 и 3:1 гейма в заключителния трети сет, преди да допусне пълен обрат и да загуби двубоя.

Цветана Пиронкова започна фантастично двубоя на Корт №4, като още в първия гейм стигна до преднина 0:40, след което поведе в резултата. В началото Цвети диктуваше темпото на игра, като след 18 минути престой на корта резултатът набъбна на 5:0 за Пиронкова, с цели 3 пробива на сметката й!

Едва когато сервираше за сета, пловдивчанката бе затруднена в свой сервис-гейм, като й се наложи да предотвратява няколко точки за пробив. Цвети се справи и в крайна сметка спечели подаването си, повеждайки с 6:0 за 26 минути игра!

Кошмарът за 123-ата в света Дюбоа приключи в началото на втория сет. Канадката най-после взе подаването си, с което сложи край на серията от 6 поредни гейма на сметката на Пиронкова.

Като цяло двубоят през втория сет нямаше нищо общо с този през първия. Причината бе в далеч по-стабилната игра на Дюбоа, която значително подобри началния си удар и почти не губеше точки при свой сервис. Така се стигна до 5:4, когато Дюбоа с първия си пробив мача спечели сета и изравни резултата.

Нещо повече, 123-ата в света започна силно заключителната трета част, като поведе последователно с 2:0 и 3:1 гейма!. И в двата случая обаче Пиронкова не се пречупи и не позволи съперничката й да вземе тотален контрол. Нещо повече, Цвети върна пробива и изравни за 3:3 в третия сет.

Критичният момент в сета, а и в мача, дойде в 9-ия гейм, когато Пиронкова достигна до преднина 15:40 и два скрити мачбола. Дюбоа се спаси при първата точка, но при втората пробивът стана факт и българката поведе с 5:4, като със сервис на своя страна гарантира мястото си на четвъртфинал.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини