191-сантиметров танк излиза срещу Пиронкова тази нощ



11-03-2010 16:07 | Николай Драгиев

Повече от интересна съперничка ще има тази нощ Цветана Пиронкова в първия кръг на Индиън Уелс. Това е 191-сантиметровата Акгул Аманмурадова от Узебекистан, която е 98-а в световната ранглиста. Акгул е най-високата тенисистка поне сред първите 100, а най-вероятно и въобще в женския тенис.

 

Благодарение на ръста и добрите си волета тя е търсен партньор и за двубои на двойки. Интересното е, че Пиронкова и Аманмурадова са играли именно заедно на Australian Open през миналата година, макар да нямат двубой на сингъл помежду си.

Иначе физиката на Аманмурадова е меко казано внушителна. 191 сантиметра и цели 85 кг (според официалния й сайт). Тези показатели надвишават формите и на половината състезатели при мъжете. Благодарение на мощта си 25-годишната Акгул има над 200 победи на сингъл и 150 на двойки в кариерата си.

Логично Аманмурадова е фенка на баскетбола и е чудно защо не се е насочила в този спорт. През 2008 година тя постигна една от мечтите си като участва на Олимпиадата в Пекин, където успя да се срещне с баскетболния тим на САЩ.

 

"Винаги съм готова да играя баскетбол, само ме повикайте. Фенка съм на Майкъл Джордън, макар още да не съм го виждала на живо. В училище естествено ме бяха викнали в отбора и винаги съм обичала да играя, но аз взех своето решение да се посветя на тениса. Въобще не съжалявам затова," споделя узбекистанката.

 

Самата Акгул признава: "Израстнах на кортове с клей, но играта ми подхожда на твърди настилки. Сервисът и форхендът са най-силните ми оръжия. Очевидно съм доста висока за жена и това ми носи негативи при придвижването по корта. Трябва да го подобря, ако искам да съм конкурентна на всички настилки," обяснява още Аманмурадова.

Началото на сезона за състезателката от Узбекистан не бе добро. Тя има цели 6 загуби и само 1 победа. Все пак в квалификациите на Индиън Уелс спечели нови 2 мача и се добра до срещата с Пиронкова.

Миналата година Пиронкова достигна втори кръг в Калифорния, където отпадна от Динара Сафина. Тя има да защитава 50 точки, а при победа ще вземе отгоре още 30. Освен всичко ще може да играе с друга мощна тенисистка във втори кръг - Алиса Клейбанова

Двубоят между Пиронкова и Аманмурадова ще започне около 01.00 часа българско време тази нощ.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини