Клоунът Джокович трябва да се превърне в хищник



Клоунът Джокович трябва да се превърне в хищник
Свързани турнири
Свързани играчи
Тагове
11-03-2010 15:00 | Станко Димов

Новак Джокович пое поредното си предизвикателство и вече мисли за представянето си на силния турнир Индиън Уелс, който започна в средата на седмицата. Въпреки, че е сред фаворитите, Ноле остави голяма част от енергията и сърцето си в 20 000 зала "Белградска арена", която бе домакин на епичните битки със САЩ за купа "Дейвис".


Ако някой е пропуснал ще припомня, че сърбите спечелиха битката след много сърцата игра на Ноле. Освен добър тенисист, Джокович е и гостоприемен домакин. В Белград той нагости целия отбор в собствения си ресторант, а на сребърните прибори ясно се вижда гравирано името му.


Сега Джокович отново се върна към ежедневните битки. В Индиън Уелс той ще премери сили с Роджър Федерер, Рафаел Надал - когото мнозина смятат за истинския номер 2 и финалиста от Australian Open Анди Мъри.


За Джокович е въпрос на чест да бъде номер 2 в света. "Това е голямо постижение. Отдавна чаках този момент и мисля, че напълно го заслужавам. Разбира се, моята цел и мечта е да бъда номер 1, но на този етап съм доволен от това, което съм постигнал," сподели Ноле.


Сърбинът стана подгласник на Федерер на първи февруари. Въпреки, че е едва на 22 години, Новак вече има титла от Australian Open, както и финал и два полуфинала от US Open.

В САЩ Джокович е познат на публиката с две различни лица. Едното е на клоунът, който шеговито имитира Джон МаКенроу и Мария Шарапова. Другото бе породено от един коментар на Анди Родик по време на US Open 2008, когато американецът обвини Ноле, че тенденциозно по време на важните си двубои се контузва или наранява, за да прекъсне играта. Ноле се засегна и отговори публично, че е болен от грип и има 16 контузии, които може да симулира.


Миналата година Джокович си върна уважението на претенциозната нюйоркска публика, след като взе участие в демонстративен мач с Джон МакЕнроу. Ноле "стъпи" здраво в Америка. Той е представян от агенцията "Си Ей Ей", която е базирана в Лос Анжелис.

От началото на годината пък Джокович работи и с Тод Мартин, когото по ирония на съдбата също многократно е имитирал в "цирковете" си. Мартин обаче скоро едва ли ще бъде жертва на Ноле, след като вече е в екипа му, заедно с дългогодишния му треньор Мариан Вайда.


"Новак се стреми към значими неща," коментира Мартин. "Той е страхотен в защита, но според мен трябва да подобрим малко играта му в завършващите точки. Той трябва да стане злобен хищник," каза още американецът.


Джокович няма никакви съмнения относно препоръките на Мартин и моментално се съгласява с тях. "Така е. Трябва да подобря играта си в атака. За пример бих дал Роджър Федерер, който разполага с огромен арсенал от удари. Роджър може да играе по различен начин, в зависимост от стила на съперника. Ако се наложи ще играе от основната линия, или пък ще изповядва сервис-мрежа. Това е огромно предимство за Федерер. Бих искал и аз да разполагам с толкова варианти," призна ученикът Джокович.

 

Даян Пусен, "Лос Анжелис Таймс"




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини