Типсаревич: Извън елита в тениса, приходите са смехотворни



15-06-2012 16:54 | Николай Драгиев

Втората ракета на Сърбия Янко Типсаревич направи интересен анализ на ситуацията със заплащането в тениса. Според него играчите извън топ 100 изкарват твърде малко пари.

"Лично аз смятам, че най-големият проблем в съвременния тенис е средният доход на всеки тенисист. Да, има група играчи, които заработват много пари, това е факт. В момента не говоря и за себе си - намирам се в топ 10 и заработвам много повече от преди. Но средствата, с които разполагат играчите от топ 200, не са никак високи. Като ги сравнявам с други спортове, те са просто смехотворни," смята Типсаревич.

"Не е редно да сравняваме тениса с футбола. Най-добрият пример би бил голфът. Считам, че голфът и тенисът са от едно спортно семейство. Може да видите, че в голфа - 94 състезатели заработват повече от 1 милион долара, а в тениса този показател достигат 15 души. Това е просто нелепо," смята Типсаревич.

"Става въпрос за средния доход. Ако сте на позиция около 80-90-о място в ранглистата, вие не може да загубите нищо, но и не печелите. Това да попаднеш сред 100-те най-добри в своята област е огромно достижение. А в същото време тенисистите дават много пари за треньори, физиотерапевти, данъците са високи...," аргументира се още сърбинът.

Типсаревич дори се обявява за "радикални" промени при разпределението на наградните фондове от турнирите от Големия шлем. "Ние не просим за повече пари, а искаме справедливост при процента, който получават играчите, които не са в елита," допълва той.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини