Джокович победи Федерер за първи финал на "Ролан Гарос"



08-06-2012 20:03 | Николай Драгиев

Световният номер 1 Новак Джокович е само на една победа от своя кариерен Голям шлем и титла от Откритото първенство на Франция. Това стана възможно, след като той се наложи убедително в полуфиналите в Париж над Роджър Федерер с 6:4, 7:5, 6:3. Това бе 27-а поредна победа на Ноле в турнирите от Големия шлем и така той се изравни на върха по този показател тъкмо с Федерер, който бе едноличен рекордьор досега.

Самият Федерер има какво да съжалява в този двубой, тъй като и в първите два сета имаше своите шансове, които с лека ръка пропусна. Така той не успя да се класира за шести финал на "Ролан Гарос" и да постигне първа победа за сезона над Джокович. Като цяло представянето на Федерер бе под очакванията на фенове и специалисти.

"Много съм доволен от победата над Федерер. Радвам се, че успях да спечеля в три сета. За мен бе мечта да играя финал на "Ролан Гарос". Сега искам да се насладя на тази победа, а после ще мисля за финала.

"Рафа днес бе много добър. С всеки изминал ден изглежда по-силен. Той ще бъде фаворит за финала. Надявам се финалът да не бъде много дълъг, както бе в Австралия. Там изиграх най-добрия мач в своята кариера," коментира Ноле след успеха.

Двубоят започна по-добре за Федерер, който търсеше по-агресивна игра. Той стигна първи до пробив за 3:2 в своя полза. Швейцарецът обаче не успя да го затвърди и това се оказа фатално за него. Ноле взе два поредни сервис гейма на нула, след което реализира втори пробив в подаването на Федерер за 6:4 след само 34 минути игра.

Във втория сет Федерер отново стартира вихрено. Въпреки че никога не бе обръщал мач след загубен първи сет от Джокович, той заигра уверено и проби цели два пъти за 3:0 в своя полза. Сценарият от първата част обаче се повтори с още по-неприятен резултат за него. Джокович върна единия пробив за 2:3 преди Федерер да стигне до трети пробив в своя полза!

Това обаче бе всичко смислено, което бившият номер 1 направи в този сет. Грешките от ракетата на Федерер започнаха отново да се множат и сърбинът с лекота изравни за 4:4. При 6:5 Федерер трябваше да сервира за влизане в тайбрек, но не успя да се справи подобаващо и се озова в позиция да изостава с 0:2 сета.

Така Джокович, без да показва най-добрия си тенис, успя да се спаси срещу Федерер в сет, в който бе пробит цели три пъти. Това сякаш бе подобаващ сигнал за съотношението на силите в момента.

В третия сет Джокович нямаше проблеми и постигна решителния си пробив за 4:2, след което без проблеми затвори мача в своя полза. В крайна сметка швейцарецът завърши мача с 46 непредизвикани грешки срещу 17 за лидера в ранглистата.

С победата си Джокович стана едва деветият играч в Откритата ера, който има достигнат финал на всички турнири от Големия шлем.

Така в неделния финал ще видим пореден сблъсък между световните номер 1 и 2 Новак Джокович и Рафаел Надал. При това за първи път във финал на "Ролан Гарос", където Рафаел Надал има шест титли и е считан за най-успешния играч в историята.

До момента Надал води с 18:14 в преките сблъсъци с Джокович, но няма друг играч, който да го е побеждавал толкова много пъти. Само на клей испанецът има аванс от 11:2 победи.

КОЙ ЩЕ СПЕЧЕЛИ ФИНАЛА - ВАШАТА ПРОГНОЗА!

Неделният финал е от 16,00 часа българско време.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини