ITF затяга правилата за класиране на Олимпиадата през 2016



03-05-2012 17:02 | Николай Драгиев

Международната тенис федерация (ITF) въведе нови по-строги правила за желаещите да участват на олимпийския тенис турнир през 2016 година в Рио де Жанейро, Бразилия.

Според новите правила тенисистите трябва да натрупат повече участия в отборните надпревари Купа Дейвис за мъже и Фед Къп за жени, без значение на постигнатите тенис резултати.

Според сегашните правила тенисистите трябва да са участвали за страната си два пъти в последните две години преди Олимпиадата, за да имат право да се появят на игрите. Новите правила предвиждат кандидат-олимпийците да представят поне четири пъти страната си в четирите години между двата олимпийски форума.

Вече има и недоволни от новите разпоредби, а една от тях е световната номер две при дамите Мария Шарапова. "Разочарована съм. Срещнахме се с представители на ITF в Маями. Те изобщо не пожелаха да ни чуят", оплака се Шарапова.

ITF смята, че с решението си ще засили връзките между топ тенисистите и техните национални федерации. С участието си в Купа Дейвис/Фед Къп тенисистите ще покажат отдаденост към тениса в собствената си държава.

"За да получи право на участие на Олимпиада, всеки тенисист трябва да бъде в добри отношения с националната си федерация. Начинът да покажеш желание да се състезаваш за собствената си държава е да участваш в Купа Дейвис или Фед Къп. Наградата е участие на Олимпиадата", заяви говорителката на ITF Барбара Траверс.

Ярък пример за лоши отношения с националната си тенис федерация е световната номер седем Марион Бароли от Франция.

Бартоли не играе за страната си, тъй като не приема забраната на френската федерация баща й да й е треньор по време на мачовете за Фед Къп. Така Бароли е аут от Олимпийските игри, въпреки отличните си тенис резултати на трева, каквато ще е настилката в Лондон.

Все пак ще има и някои изключения в новите правила на ITF за Олимпийските игри 2016. Те ще важат за тенисисти, които не са попаднали в националния тим поради силна конкуренция в отбора; дългосрочно контузени; такива, които са направили голям скок в ранглистата и никога преди това не са били викани в отбора. Също така дамите ще бъдат задължени само на три участия в по-долните дивизии на Фед Къп.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини