Надал: Не съм толкова арогантен, за да се призная за най-великия (видео)



23-04-2012 17:21 | Станко Димов

Предлагаме ви интервю с Рафаел Надал, който в неделя спечели за 8-ма поредна година турнира от „Мастърс 1000” сериите в Монте Карло. Каква е тайната на успеха, ще играе ли за Купа „Дейвис” и той ли е най-великият за всички времена на клей – вижте от следващите редове.

- Мислите ли, че изиграхте перфектния двубой днес, или поне що се отнася до сервис и ретур?
- Мисля, че никога не можеш да изиграеш перфектния двубой. Това е истината. Според мен се представих много, много добре в първия сет. Още в първия ми гейм той (Джокович) имаше преднина 15:30, тогава се спасих благодарение на сервиса. Като цяло съм доволен от играта си през първия сет. Сервисът ми работеше добре, той ми изработи няколко точки, за които не трябваше да тичам. Но не сервисът бе най-важното в този мач. Най-голямото му оръжие беше форхендът. На няколко пъти имах възможността да навляза на вътре в корта и да пласирам форхенд, това беше голямата разлика.

- Мислите ли, че днес (бел.ред. в неделя) Джокович не беше истинския Джокович?
- Не. В предишните финали може би аз не съм бил истинския Надал, днес той не беше истинския Джокович. Така е в спорта. Понякога печелиш, друг път губиш. Понякога играеш добре, друг път лошо, трети път ужасяващо лошо. Не мисля, че Джокович игра слабо в първия сет, напротив. През втората част – да, той допусна много грешки, които в предишните финали не направи.

- Създаде се впечатление, че началният ви удар е по-силен, по-бърз от обичайното. Така ли е в действителност?
- Първият ми сервис функционираше добре. Може би сервирах по-разнообразно, използвах цялата ширина на корта. Скоростта беше между 178 и 198 км/ч на почти всеки сервис. Ако при тези показатели успееш да пласираш достатъчно начални удари, при това на точното място, всичко е ОК. Определено мисля, че се справих много добре на сервис. Доволен съм.

- Печелили сте много турнири в кариерата си, но никъде успехите ви не са като в Монте Карло. Каква е тайната на този турнир? Как е възможно да бъде спечелен 8 години пoред?
- Истината е, че още от малък обичах този турнир и мечтаех един ден да участвам на него. Сериозно! Това е исторически турнир. Като дете виждах всичките си идоли да играят тук. Как се печели 8 години поред? Преди всичко трябва да се опазиш от контузии, да дойдеш тук в оптимално състояние, в добра форма. След това трябва да играеш почти перфектно във всеки мач. Все пак говорим за „Мастърс 1000”. Най-добрите играчи в света са тук, което означава, че трябва да работиш още повече, за да спечелиш.

- Кого усетихте, че ще спечелите мача?
- Когато водех с 5:1 и 40:15 във втория сет. Няма как да е по-рано, след като бях загубил в Австралия, където имах аванс 4:2 гейма, 30:15 и лесно бекхенд воле върху линията. В крайна сметка обаче загубих в Мелбърн. Когато някой те е побеждавал 7 пъти поред, трябва да си пределно внимателен във всеки един момент.

- Какво е състоянието на колената ви? Преди турнира имахте проблеми с тях, сега всичко наред ли е?
- Много съм щастлив, защото коляното ми позволява да изпълнявам всяко едно движение. Мога да тичам на 100%. Това е най-важното нещо за мен. Все още изпитвам болка, но тя не ме спира да бягам за всяка точка. Такава болка никога не е била проблем.

- Преди финала казахте, че сега не е перфектния момент да се изправите срещу Джокович. В крайна сметка обаче май се оказа перфектният?
- Най-накрая (усмихва се). Казах го, защото на полуфиналите срещу Симон имахме много дълги разигравания и след мача се чувствам по-уморен от нормалното. Наистина мислех, че сега не е най-удобният момент да играя с Джокович. Не съм ви излъгал, ако това намеквате.

- Взели ли сте решение дали ще играете за Купа „Дейвис”?
- До мачовете за Купа „Дейвис” има още много време. Не мога да кажа отсега. В момента мислите ми са за турнира в Барселона.

- Кога ще вземете решение?
- Решението ще бъде взето не от мен, а от тялото ми. Имах намерение да играя още във втори кръг срещу Австрия у дома. Беше страхотна седмица и шанс да се подготвя за сезона на клей. Но коляното ми каза „не”.  Не мога да предсказвам бъдещето. Не знам как ще се чувствам след US Open. Нека да видим какво ще се случи ден по ден. Ако всичко е наред се надявам, че ще играя. Зависи от много неща.

- Мнозина ви определят като най-добрият тенисист на клей за всички времена. Какво е вашето мнение?
- Не искам да чувам подобни признания, още повече аз никога не мога да кажа подобно нещо. Има специалисти, които следят историята на тениса. От моята уста никога няма да чуете подобно нещо. Не съм толкова арогантен, че да изрека подобни думи, а и не мисля че аз съм човекът, който трябва да ги каже. Журналистите трябва да анализирате кой е добър, кой не играе толкова добре и прочие. Аз все още съм активен състезател, моята история не е приключила. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини