Най-интересните прякори в тениса



04-04-2012 11:45 | Николай Драгиев

Световният тенис елит представлява не само съвкупност от изумителни талант, умения, техника, финес, сила, издръжливост, борбеност, воля. Той събира изключителни индивидуалности, всяка от които привлича внимание на и извън корта със своите характерни черти, станали причина за редица интересни прозвища. Следващите редове представят десет от най-интересните прякори в тениса, подбрани от Tennis Space.

Магьосника (The Magician)
Фабрис Санторо държи рекорда за най-много участия на турнирите от Големия шлем – общо 70. Този псевдоним обаче не се дължи на неговото дълголетие, а на уникалния му стил на игра. Французинът играеше с две ръце и форхенд, и бекхенд, като можеше да удря топката с топспин и да я подрязва така, както никой преди това не беше виждал. Роджър Федерер определи Санторо като един от любимите му съперници, защото играта с него е по-различна, отколкото с всеки друг тенисист в тура. Андре Агаси пък заяви, че един мач срещу 178-сантиметровия французин никога не е решен, докато не завършиш и последната точка. Безспорен любимец на феновете, въпреки че рекордното му класиране в ранглистата беше 16-о място.

Малкия звяр (The Little Beast)
Американският треньор по тенис Брад Гилбърт е отговорен за голяма част от псевдонимите в професионалния тур, включително този. Световният номер 5 Давид Ферер е известен със страхотната си борбеност, изключителна бързина в придвижването по корта и способността да спаси почти всяка топка, заради което често е наричан "Стената". 175-сантиметровият испанец неизменно е зад голямата четворка в последните години, винаги готов да захапе някой от фаворитите, както направи през миналата година с Рафаел Надал на Australian Open и с Новак Джокович и Анди Мъри на финалите на АТП.

Делисиано (Deliciano)
Испанският левичар Фелисиано Лопес, нетипично за испанските тенисисти, винаги е показвал най-добрата си игра на тревата на "Уимбълдън". Той получи този псевдоним от майката на Анди Мъри – Джуди, която го намира за особено привлекателен. По време на тренировка между Лопес и Мъри шотландецът каза на своя партньор: "Фели, моята майка мисли, че си много красив". Веднага след това Джуди почервеня и се скри от светлините на прожекторите.

Доктор Иво (Dr. Ivo)
Иво Карлович е поредната жертва на машината за псевдоними Брад Гилбърт. Хърватският тенисист е най-високият играч в професионалния тур. Има няколко предположения за произхода на псевдонима му. Едното идва от сходното звучене с името на героя на Майк Майерс в "Остин Пауърс" - Dr. Evil. Заради изключително силния му сервис и движенията, които изглеждат почти роботизирани, някои смятат, че прякорът му идва от героя д-р Иво Роботник от популярната видео игра "Соник". Според част от представителите на тенис средите Карлович е заслужил титлата доктор заради философските си проникновения в Twitter. Едно от тях гласи: "Спомням си, че през 2005 г. на "Ролан Гарос" тренирах с Рафа Надал. Тогава си казах, че това момче играе страхотно и един ден може да достигне четвъртфинал, че даже и полуфинал. Оказах се прав."

Суперглезльо (Superbrat)
Джон Макенроу може да не е най-успешният тенисист в историята, но без съмнение продължава да бъде най-обичаният. Комбинацията от вроден талант и буен характер винаги е привличала феновете на спорта, а американецът притежаваше в изобилие и от двете. Постоянните избухвания на Макенроу на корта и вечните му спорове със съдиите му донесоха този псевдоним. Заради поведението си той не беше удостоен с членство в "Ол Ингланд клъб", след като спечели титлата на "Уимбълдън" през 1981 г., въпреки че това е обичайната практика. Макенроу обаче отвърна на удара, като не отиде на награждаването след края на турнира. "Искам да прекарам вечерта с моето семейство, с приятелите ми и с хората, които ме подкрепят, а не със сбирщина старци на по 70-80 години, които ти обясняват, че се държиш като идиот", заяви тогава Макенроу.

Скъд (The Scud)
"Скъд" представлява серия от балистични ракети, разработени от СССР по време на Студената война. Този псевдоним си заслужи бившият финалист от "Уимбълдън" и US Open Марк Филипусис. Освен със симпатиите на голяма част от почитателките на тениса, 196-сантиметровият австралиец беше популярен със страхотния си сервис. Може би най-паметният мач в кариерата на Филипусис остава осминафиналът срещу Андре Агаси на "Уимбълдън" през 2003 г. Австралиецът спечели петсетовата битка, след което достигна финал в турнира. В двубоя срещу легендарния американец Филипусис постави абсолютен рекорд по асове за австралийски тенисист – 46. На няколко пъти той губеше с 0:40 в сервис геймовете си, но успяваше благодарение на началния си удар да обърне тези геймове и в крана сметка да стигне до победата.

Гения (The Genius)
Най-добрата френска тенисистка Марион Бартоли получи този псевдоним за резултата си от 175 точки на тест за интелигентност – с 15 точки по-добър резултат от този на Албърт Айнщайн. "Не съм някой, който ще се бие в гърдите, че е страшно умен. Аз по някакъв начин се опитвам да го прикривам. Но това съм аз. То просто идва естествено", заяви Бартоли по този повод. Е, това не и помогна да спечели голяма титла в кариерата, но през 2007 г. успя да лиши Жюстин Енен от това, да стане десетата тенисистка в историята, спечелила четирите турнира то Големия шлем.

Ледения (The Ice Man)
Бьорн Борг е един от хората, направили тениса един от най-великите и обичани спортове. Шведската легенда държи редица рекорди и исторически постижения. Борг е спечелил 41% от турнирите от Големия шлем, в които е участвал, спечелил е изумителните 90% от мачовете си в тях, спечелил е 11 титли от мейджър турнири - пет на "Уимбълдън" и шест на "Ролан Гарос". Но освен с постиженията си, той остава в историята на тениса със своето ненадминато спокойствие, заради което е заслужил прякора Ледения. Пълната липса на емоции на корта в комбинация с умения и страхотна физическа подготовка са изградили легендарен статут на Борг. "Без да му се налага да прави каквото и да било, той притежаваше тази изключителна аура, която не мога да си обясня", казва по негов адрес великият му съперник Джон Макенроу.

Джокера (The Djoker)
Печелившата карта в тениса през последните две години. Новак Джокович е не само най-добрият тенисист в момента, а и един от най-забавните в съвременната история на спорта. Сърбинът стана любимец на публиката, много преди да наложи настоящата си доминация. Като тръгнем от имитирането на други тенисисти, което започна през 2007 г. на US Open, когато Джокович даде интервю, преоблечен като Шарапова, преминем през пародията му на клипа към песента Gypsy на Шакира с участието на Рафел Надал, стигнем до демонстрацията на уменията му в салсата и завършим със способността му да се забавлява във всяка ситуация, световният номер 1 без съмнение е доказал, че е най-големият шегаджия в тениса.

Кей Види (K. Viddy)
Най-добрата тенисистка за 2011 г. Петра Квитова има честта да носи третия и последен в тази класация псевдоним, измислен от Брад Гилбърт. С такъв прякор световната номер 2 може да се окаже отдавна изгубен роднина на рапъра Пи Диди (P. Diddy). С подобни прозвища могат да се похвалят още Анди Родик (A-Rod), Хуан Мартин дел Потро (Delpo), Агнешка Радванска (Aggy-Rad) и др.

Източник: Дневник

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини