Типсаревич: Тенисът показва другото лице на Сърбия



20-03-2012 18:01 | Станко Димов

Янко Типсаревич изрази категорично мнението си, че успехите на сърбите в тениса променят негативното мнение към страната. Световният №9 дори шеговито сподели, че при още една титла от Големия шлем на Джокович, то тогава Сърбия ще има реален шанс да влезе в Европейския съюз.

„През последните години имахме лош късмет с държавните лидери, особено с Милошевич. Хора като него разбиха репутацията на Сърбия по целия свят. Малка страна като нашата не се появява в новинарските емисии на CNN или на BBC, ако не се случи нещо наистина голямо. През последните 10-15 години почти всички новини за Сърбия, с изключение на спорта, бяха толкова лоши, че направиха лошо представа за хората от тази страна.

Това, което тенисът прави и особено това, което Новак прави, поставя лицето на Сърбия в добра светлина. Защото хората по света вярват на това, на което медиите им предоставят като информация на което медиите искат да повярват. А истината не винаги е такава. В спорта обаче хубавото е, че няма лъжи. В спорта има резултати и постижения. Няма значение дали на някой му харесва или не, победата малко или много означава всичко.

Ако имате война, както ние имахме през 1991 с Хърватия и Босна и всички други страни. Няколко години по-късно дойде и проблемът с Косово и съм сигурен, че хората по света нямат добро впечатление от Сърбия. Както вече казах имахме лош късмет с лидерите и политиците. Хора, които водеха държавата за своя собствена полза, а не за благото на народа. Всички мислеха за сърбите, че са да не кажа терористи, но лоши хора. А това не е така.

Преди няколко месеца написах в „Туитър”: „Казвам ви – още една голяма победа на Новак и ще се присъединим в ЕС”. Е, понякога се шегувам с Новак, казвам му „Президента”. Защото честно казано, каквото той прави в международен план за Сърбия се превръща в един от основните ни козове. Така че понякога се шегувам, наричайки го „Президент”, но понякога и не. Работата е там, че в момента бихте казали, че начина, по който се развиват нещата в ЕС не би било добре да се присъединяваме. За мен обаче това е единственото бъдеще за Сърбия”, написа Типсаревич в колонката си в сайта „Тенис спейс”.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини