Чудото Джон Иснър



19-03-2012 09:49 | Станко Димов

Американецът Джон Иснър е големият герой на седмицата. Това стана възможно, след като гигантът детронира Новак Джокович на полуфиналите на „Мастърс 1000” в Индиан Уелс, което освен това му гарантира място за първи път в Топ 10 на мъжкия елит. Предлагаме ви кратка, но безкрайно любопитна ретроспекция на кариерата на Иснър и чудесата в нея.

Първото чудо: 2007
За разлика от повечето си колеги, Джон Иснър започва професионалната си кариера когато е на 22 години. Преди това той се отдава на учение, като завършва университета в Джорджия. С 839-ото си място в ранглистата, Иснър има нужда от „уайлд кард” дори за турнирите от „Фючърс” сериите. Само месец, след като е започнал професионално да се състезава с тенис Иснър вече е №416 в света, след като печели титла от „Чаланджър” турнир. По пътя към успеха той побеждава 5-а играчи от Топ 300!

Голямото чудо за Иснър се случва на турнира Legg Mason Tennis Classic във Вашингтон. В последния момент Фернандо Гонсалес оттегля специалната покана на организаторите, които решават да дадат свободната „уайлд кард” на Джон Иснър. 206-сантиметровият тенисист усеща, че това е неговият голям шанс и здраво го хваща. В 5 последователни дни Иснър печели тайбрека на третите сетове в двубоите си срещу Тим Хенман, Бенямин Бекер, Уейн Удесник, Томи Хаас и Гаел Монфис, като по този начин се класира за финал. В двубоя за титлата Иснър отстъпва пред Анди Родик, който по онова време е най-добрият американски тенисист. След невероятната седмица във Вашингтон Иснър сензационно се озовава на 193-то място в света! Всичко това броени седмици, след като висшистът е станал професионален тенисист.

Месец по-късно Иснър прави нова голяма крачка в мъжкия тенис, след като на US Open, първия си турнир от Шлема в който участва, успява да вземе сет на Роджър Федерер!

Осъзнаването: 2008
106-ото място на Иснър в ранглистата (ноември 2007) му гарантира участие в основната схема на Australian Open, още повече, след като куп тенисисти преди него в класацията на ATP се отказаха поради травми. В Мелбърн обаче Иснър губи още в първи кръг, както на сингъл, така и на двойки. Любопитното е, че на двойки той сформира тандем с Иво Карлович (най-високият тенисист – цели 208 см, с 2 повече от Иснър). Каква ли бомбардировка са предложили двамата?!

През февруари Иснър пробива за първи път до Топ 100, след което записва и дебютни участия на „Ролан Гарос” и Уимбълдън. Подобно на Australian Open обаче гигантът записва загуби още в първи кръг. Не по-различно е представянето му и на „Флашинг Медоуз”. В крайна сметка Джон Иснър завършва годината като №144 в света.

Нов треньор, нов късмет: 2009
През сезон 2009-а Иснър прави големият си пробив в мъжкия тенис. С основна заслуга за прогреса е назначаването за треньор на Крейг Бойнтън, който в преди години е бил зад Джим Къриър. Резултатите не закъсняват!

Джон започва годината извън Топ 140 и завършва като №34, при това независимо от факта, че за няколко месеца имаше проблеми с мононуклеоза. През годината джон достига до 4-ти кръг на Индиан Уелс и US Open, както и полуфинал на турнир от АТР 500. През 2009-та Иснър записва и първите си две победи над играчи от Топ 10, надвивайки французите Гаел Монфис и Жо-Вилфред Цонга.

Най-голямата му победа обаче идва на US Open, когато в невероятна 5-сетова драма Иснър побеждава любимеца на Америка Анди Родик, който тогава бе във вихъра си и няколко месеца по-рано бе загубил финала на Уимбълдън от Роджър Федерер.
Това беше и първата победа за Иснър над играч от Топ 5.

Време е за първа титла: 2010
През сезон 2010 Джон Иснър печели първата си титла на ниво АТР, като триумфира на турнира в Окланд през януари. Седмици по-късно достига до 4-ти кръг на Australian Open и финал в Мемфис, което му позволява за първи път да стане член на Топ 20.

Не това обаче не е най-паметното събитие за Иснър през сезона. В първия кръг на Уимбълдън американецът се изправя срещу Никола Маю, като техния мач остава завинаги със златни букви както в историята на тениса, така и в книгата с рекорди на „Гинес”.

Двубоят между Иснър и Маю се проточва в рамките на 3 дни и буди интереса на всички обичащи спорта, не само тениса. В крайна сметка Иснър побеждава със 70:68 гейма в петия сет. По ирония на съдбата година по-късно, през 2011-а, двамата отново се падат един срещу друг в първи кръг на Уимбълдън, но този път Иснър печели „лесно” в 3 сета.

Земната настилка не е за американци, глупости!: 2011
От гледна точка на титлите, сезон 2011 е още по-успешен за Иснър, който печели 2 титли през годината – в Нюпорт и Уинстън-Салем. Освен това достига и за първи път в кариерата си до четвъртфинал на турнир от Големия шлем – US Open. В края на сезона, в Париж, за първи път играе полуфинал в „Мастърс 1000”, като по пътя си записва още една победа над играч от Топ 5 – над Давид Ферер.


Това обаче не е най-важното за Иснър. Големият удар американецът прави на „Ролан  Гарос”, когато в първи кръг се изправя срещу шампиона и огромен фаворит Рафаел Надал. За всеобща изненада Иснър успява да такава степен да измъчи Надал, че двубоят между двамата продължава повече от 4 часа, а испанецът има нужда от 5 сета, за да продължи във втори кръг. Любопитното е, че до края на турнира Надал загуби по-малко сетове, колкото му взе Иснър в първи кръг. По този начин американецът разби тезата, затвърдена от Пийт Сампрас и Анди Родик, че неговите сънародници не могат да играят успешно на клей.

Време за нови рекорди: 2012
Въпреки, че са изминали едва 3 месеца от началото на годината, Иснър вече успя да докаже, че го очакват нови висоти. На Australian Open той записа впечатляваща победа над Давид Налбандян с 10:8 гейма в петия сет. След това Иснър достигна рекордното за него 11-то място в ранглистата, а благодарение на силното си представяне в Индиан Уелс от тази седмица за сефте ще бъде в Топ 10.

Първият голям успех на Иснър за годината, а може би и най-значимият в кариерата му до момента, бе в дните след Australian Open. Джон е част от състава на САЩ, които гостуват в Швейцария в двубой за купа „Дейвис”. Срещите се играят на клей, а в първия си мач на сингъл Иснър излиза срещу Роджър Федерер и го побеждава с 3:1 сета!

През миналата седмица на Индиан Уелс Иснър записва нова знакова победа. На полуфиналите американецът детронира шампиона Новак Джокович, като успява за първи път в кариерата си дса победи актуален №1 в света.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Internazionali BNL d′Italia
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Рим, Италия
Настилка: Клей
Награден фонд: €8,862,111

Official Website | Livescore
Други новини