След дъжд в пустинята: Федерер със сладка победа срещу Надал (ВИДЕО)



18-03-2012 04:21 | Николай Драгиев

Десетата победа на Роджър Федерер над Рафаел Надал определено ще бъде запомнена от феновете на тениса. След три часа дъжд в калифорнийската пустиня, който забави началото на срещата, Федерер изнесе един от най-добрите си мачове срещу Надал на открито и го победи сравнително лесно с 6:3, 6:4 за 94 минути игра на "Мастърс 1000" в Индиан Уелс.

При студеното и ветровито време в Индиан Уелс Федерер се настрои изненадващо добре към условията и напълно обезличи най-трудния си съперник в исторически план. Швейцарецът показа най-доброто от играта си и надигра напълно Надал, чието придвижване по корта бе много далеч от познатото равнище.

Успехът на Федерер прави битката между Голямата тройка особено интригуваща, тъй като той ще има малък шанс да атакува второто място на Надал още на турнира "Мастърс 1000" в Маями.

Майката природа създаде и нов куриозен момент в края на мача, който бе прекъснат за кратко, тъй като при мачбол за Федерер на корта паднаха няколко капки. Швейцарецът остана спокоен и след няколко минути прекъсване завърши двубоя с ас.

"Имах страхотен ден. Не мога да бъда по-щастлив," възкликна самият Федерер на втория по големина тенис корт в света. За Федерер това е едва втора победа от 2007-а година над Надал на открит корт.

Още в началото на двубоя Федерер показа, че бекхендът му функционира прекрасно, а това е основната предпоставка за успех срещу Матадора. Дори може да се каже, че бекхендът с една ръка на швейцареца никога не е бил по-стабилен срещу левичаря от Майорка. Особено стабилен Федерер бе от ретур и връщаше максимално много от иначе толкова неудобния сервис на Надал за него.

Федерер започна гръмко и поведе с 3:0. Ситуацията на корта бързо се промени и Надал сякаш напипа ритъма си, за да изравни 3:3. Това обаче не бе началото на обрат, както можеше да се очаква. Федерер взе труден гейм за 4:3 и след това проби благодарение на няколко фантастични отигравания при подаването на световния номер 2. На свой сервис Федерер не срещна проблеми да затвори първия сет с 6:3 за 40 минути игра.

В първите 5 гейма на втория сет Федерер не само не понижи нивото си на игра, а разгърна цялата палитра от фантастични умения, които притежава. Той надигра испанеца по възхитителен начин при наистина тежките условия за игра. Изненадващо Надал така и не успя да се настрои към ситуацията на корта, а завършващите удари при него почти липсваха.

Това позволи на Федерер да стигне до аванс от 2 пробива и 5:2 в своя полза. Вятърът на централния корт в Индиан Уелс сякаш утихна, а с това и Надал направи своя отчаян опит да се върне в мача. Той изигра два прекрасни гейма и върна единия пробив, довеждайки ситуацията до 4:5.

Федерер трябваше да стартира за втори път за мача. Той изправи на нокти феновете си, допускайки да се стигне до 15:30 в полза на Надал. Отличен сервис изравни точките, а решителното за мача разиграване при 30:30 бе на изключително ниво, но завърши с неочаквана грешка от форхенд за Надал.

Точно в този момент, при мачбол за Федерер, закапа над Индиан Уелс. Дъждът обаче се смили над Федерер и той успя да завърши мача с ас след няколко минути пауза.


В момента Федерер е в серия то 14 поредни победи и е спечелил 5 от последните 7 турнира, на които участва. За Рафаел Надал пък остава утешението, че ще спори във финала на турнира на двойки.

В неделния финал, който ще започне в 22,00 часа българско време, Федерер ще играе с Джон Иснър. Американецът спечели единствения им мач през сезона - за Купа "Дейвис" в Швейцария, при това на клей с 3:1 сета.

Все пак в историята на съперничеството помежду им, Федерер води с 2:1 победи.

 

 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини