Борислава Ботушарова: Планирам да вляза в топ 500 тази година



13-03-2012 11:25 | Николай Драгиев

17-годишната Борислава Ботушарова спечели в началото на март Държавното първенство за жени в зала "София". Тя е сред най-талантливите български тенисистки и е третата най-високо класирана българка в ранглистата на ITF до 18 години. Ето какво сподели Борислава пред Tennis24.bg след най-сериозния успех в нейната кариера до момента.

Наскоро спечели Държавното първенство в зала, както на сингъл, така и на двойки. Това ли е най-доброто ти постижение до момента или повече се гордееш с друг успех?
- В досегашната си кариера съм печелила много титли от държавни първенства във всички възрасти, както и още от международни турнири. Имало е турнири, в които съм достигала до победите много трудно, но титлата ми за жени е най-престижна. Миналата година достигнах до полуфинал и на зимното, и на лятното първенство. Така и не успявах да се преборя.

За по-голяма част от любителите на тениса в България ти си познато лице, би ли казала малко повече за теб - от кога се занимаваш с тенис, как започна?
- Откакто се помня все съм по кортовете. Дядо ми и майка ми са треньори, леля ми също е била състезателка, така че нямаше как да не се занимавам с този спорт. В началото майка ми се занимаваше с мен, играех с всички групи, но не ми омръзваше. Започнах да се състезавам още на 7 години и винаги исках да побеждавам, а ако загубех плачех много.

Кои са най-силните страни в твоята игра? Можеш ли да кажеш, че имаш определен стил и подход към играта, който те различава от всички останали? Имаш ли любим удар или комбинация от удари?
- Считам, че съм универсален играч. Старая се да налагам моя стил на игра и на бъда агресивна срещу всеки противник. Винаги имам резервен вариант, ако нещата не ми се получават. Знаем, че съвременните тенисистки играят силово от задна линия и не използват разнообразието от удари, които тенисът като игра предлага. Така че аз и моят треньор наблягаме в момента на специфичните удари. Форхендът и сервисът са най-силните ми удари.

Родителите са най-важни за всеки един тенисист по света. Освен семейството имаш ли достатъчно спонсори, които да ти осигуряват нужната екипировка и средства за пътувания? Каква е ролята и на БФТ?
- В момента на всички е трудно да подсигуряват качествени тренировки и пътувания по турнири. Тренировъчният ми процес е финансово осигурен от моето семейство, а за част от пътуванията ми помага MAXI в лицето на господин Стоян Илиев. В момента БФТ се опитва да приложи опита на страните с традиции в този спорт и създаде Националния тенис център, за да може да се подготвяме там под ръководството на добри треньори.

Какви са по-дългосрочните ти цели? Смяташ ли, че можеш да пробиеш на ниво WTA или още е рано за такава преценка?
- Моята мечта е да пробия в световния тенис и затова вече започнах да играя на турнири с наградни фондове от $10,000 и $25,000 . Планирала съм тази година да вляза в топ 500.

Какво си поставяш като цели през 2012-а? На кои турнири в чужбина ще участваш?
- През април съм на 4 турнира в Гърция, а през май ще играя в Турция. До колкото знам има 3 турнира за жени в България, на които също ще играя.

Имаш ли любимци сред топ играчите при жените и мъжете?
- Възхищавам се на Федерер още от малка, а от жените много харесвах Жюстин Енен, която играеше нестандартен тенис и дълги години беше номер 1. Имам удоволствието да я познавам лично и мога да кажа, че тя е невероятен човек.

Кои от сегашните тенисистки харесваш най-много и се учиш от тях? Смяташ ли, че нивото на женския тенис е спаднало в последните години?
- От всяка една топ тенисистка може да научиш по нещо. Бих искала да притежавам борбеността на Азаренка, умната игра на Радванска и хъса на Вожняцки. Конкуренцията при жените е доста голяма, което гарантира постоянно повишаване нивото на игра и не смятам, че нивото е спаднало.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини