След смартфоните е време за "смартракети"



09-03-2012 19:20 | Николай Драгиев

След смартфоните, скоро може да видим и "смартракети" (умни ракети). В момента от фирмата Babolat са се наели с тази трудна задача. Фамилната фирма произвежда ракети от 1875 година.

Новата "умна" ракета ще бъде снабдена с устройство, което записва редица параметри, които ще дават богата информация на тенисистите за тяхната игра.

В момента от компанията усилено крият случващото се в техния технологичен център в Лион. "Всичко е възможно и все още нищо не е решено," загадъчно коментира Ерик Баболат, който е пра-пра-правнук на основателя на компанията, Пиер Баболат.

Предполага се, че сензорите ще могат да записват всичко, което се "случва" по време на игра. Играчът ще знае броя удари от форхенд, от бекхенд, мощта на ударите и други.

"Извън централните кортове, мачовете рядко биват записвани, а не всички тенис клубове имат собствени радари. Играчите имат малко информация на базата на своите усещания. Липсват данни, които да бъдат анализирани," аргументира се Ерик Баболат.

От компанията са се обединили за постигането на своята цел с различни технологични фирми, университети и лаборатории. Проектът води началото си от преди 5 години.

"Иновацията има смисъл, ако помага на тениса да прогресира и да става по-успешен," смята още собственикът.

Прототип на новата ракета ще бъде представен през май на "Ролан Гарос" пред ограничен кръг хора. В продажба ракетите няма да излязат преди 2013-а.

Тестовата фаза ще започне през септември със 100 играчи. Няма яснота кой от звездите на компанията начело с Жо-Вилфред Цонга и Рафаел Надал, ще получи новата ракета първи.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини