Федерер и Надал с различни виждания за (спазването на) правилата



09-03-2012 15:19 | Николай Драгиев

Роджър Федерер и Рафаел Надал - тенисистите, чието мнение съвсем логично тежи най-много сред професионалните състезатели, изразиха различни позиции относно спазването на правилото 20 секунди между всяко разиграване.

Федерер, който е известен с това, че рядко нарушава това изискване и по принцип рядко подкрепя нововъведения в правилата на играта, обяви че според него съдиите трябва по-внимателно да следят действията на играчите.

"Вярвам, че длъжностните лица трябва да следят повече за нарушаването на това правило," категоричен е Федерер. "Аз не се оплаквам често, но все пак не знам как може в мач срещу Рафа от 4 часа, той нито веднъж да не получи предупреждение. Това е съвсем нормално и дори аз мога да премина определеното време, но съдиите никога не реагират. Те трябва да бъдат по-стриктни понякога, тъй като в крайна сметка не искаме феновете да се отегчат, когато 5 точки протичат по 5 минути."

От своя страна Надал, който е сред състезателите, които най-често "минават границата" от 20 и дори 25 секунди, смята че проблемът е преувеличен.

"Има си правила, но не може да се очаква да играем 6 часа с дълги разигравания и да почиваме само по 20 секунди. Ако съдията на стола реши да предупреди даден играч, то състезателите трябва да приемат това. Правилото съществува, но всичко зависи от преценката на съдията в случая.

"Получавал съм много предупреждения и повечето съм ги приемал. Същото важи и за Новак. Това е част от играта и трябва да следваме правилата, но не трябва и да ги следваме сляпо," коментира Надал.

В момента на турнирите от Големия шлем ITF "разрешава" 20 секунди между точките, а от ATP се придържат към правило с 25 секунди. Тези правила обаче са установени още преди години, когато играта не е била толкова интензивна и това провокира множеството дискусии.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини