Софийски тенис клуб


Информация
Град: София
Квартал: Център
Адрес: София, Борисова градина, тел. за резервации : 0894 272 431


Снимки
За клуба

Тенисът в България води началото си от Софийски тенис клуб.
 
Първите два тенис корта в страната са построени на мястото на днешния клуб в далечната 1896 година по инициатива на чуждестранни дипломати и бизнесмени. С нарастващия интерес в софийското общество броят на кортовете нараства.

Регистриран е първият клуб със собствен устав и правила – Софийски тенис клуб. В него членуват чужденци и представители на българския интелектуален елит – банкери, лекари, инженери и др. С годините клубът достига днешните си размери, променя името си Дипломатически тенис клуб и започва да провежда състезания.

Особено популярен става турнирът на двойки, който включва по един чужденец и един българин. Дипломатическият корпус в страната награждава ежегодно победителите със специално изработена Сребърна купа. На мачовете присъстват и деца, които подават топките на играчите /т.нар. подавачи/.

Впоследствие много от тях стават едни от най-изявените тенисисти по онова време. Като един от тези “подавачи” започва кариерата си и незабравимият Владимир Кирков, управлявал Софийски тенис клуб в продължение на над 60 години – до 1989 година.
 
След Втората световна война тенис кортовете са национализирани. Тенисът става все по-масов спорт. Дипломатически тенис клуб е прекръстен на Тенис кортове на БСФС и става домакин на състезания от вътрешния и международния календар.
 
Намерил място за изява, тенисът в България достига своя разцвет.
 
В клуба е основана престижната Специализирана тенис школа за обучение на деца, създала повечето добри състезатели в София. В школата преподават най-добрите треньори – Славчо Йорданов, Ники Николов, Владо Романски, Вергиния Пиперова, Кольо Дишков и други.
 
Клубът се превръща в любимо място на всички елитни български тенисисти по онова време. В историята на корт №1 остават драматичните мачове с участието на Александър Димитров /Герман/, Васил Младжов, Николай Чупаров, Цветан Цолов, Любен Генов, Божидар Пампулов, Любен Петров и много други.
 
Разположен в сърцето на Борисовата градина, днес Софийски тенис клуб предлага на посетителите си гаранцията на име с над сто години история в съчетание с най-модерни условия – червени кортове в безупречно състояние, чиста и спретната база и висококвалифицирани треньори.

ВЪЗМОЖНОСТИ:

- Шест червени корта в отлично състояние
/три от тях с осветление/

- Един асфалтов корт
- Ракети и топки под наем
- Наплитане на ракети
- Безжичен интернет (WI-FI)
- квалифицирани треньори
- детска школа
- провеждане на детски и
  любителски състезания
 
Работно време на тенис кортовете:
всеки ден от 7.00 до 22.00 ч.
/последният час започва в 21.00 ч./

ВИЖТЕ ЦЕНИТЕ!

Сайт: http://www.sofiatenisclub.com/

Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини