Много работа за Григор Димитров през февруари



05-02-2024 13:47 | Станко Димов

Григор Димитров ще има интензивна програма през месец февруари. Най-добрият български тенисист си взе кратка почивка след страхотния старт на годината, който имаше в Австралия. Димитров спечели (за втори път след 2017 г.) трофея от надпреварата в Бризбън (АТП 250), след което достигна до третия кръг на Australian Open (отстъпи пред Нуно Боржеш). Тенис емоциите в тези и други големи спортни турнири пък винаги са гарантирани със sesame бонус код.

След няколко дни на родна земя, които изкара предимно в Хасково и София, Димитров отново е в състезателен режим и тренира за завръщането си на корта в Европа, което ще се случи на турнира на твърди кортове в зала The Open 13 Provence в Марсилия (5-11 февруари). 

В красивия френски град Димитров ще участва за четвърти път, но до момента може да се похвали с една единствена победа в основна схема, която записа миналата година. Българинът ще бъде сред първите четирима поставени в схемата и ще започне директно от II кръг (осминафинали). 

Седмица по-късно, в периода 12-18 февруари, ще се проведе надпреварата в ABN AMRO в Ротердам – един от любимите за Димитров турнири. Най-добрият ни тенисист е финалист в зала „Ахой“ от 2018 г. (отстъпи на финала пред Роджър Федерер), като освен това има и две участия на полуфиналите (през 2013 г. отстъпи пред Хуан Манртин дел Потро и през 2023 г., отстъпи пред Даниил Медведев). 

Именно в Ротердам Димитров записа първия си голям успех в професионалния тур, когато през 2009 г. победи в първия кръг Томаш Бердих, след което отстъпи пред Рафаел Надал в паметен двубой в три сета. 

Тази година турнирът в Ротердам се очертава да бъде изключително силен, като участие са заявили финалистите от Откритото първенство на Австралия – Даниил Медведев и Яник Синер, както и играчи като Андрей Рубльов, Холгер Руне, Феликс Оже-Алиасим (шампион в турнира от 2022 г.), Хуберт Хуркач и др. 

И ако Ротердам е сред любимите места за Димитров, то какво да кажем за Акапулко. След две участия в Европа първата ни ракета ще се отправи към Мексико, където ще участва в местния АТП 500 турнир - Abierto Mexicano Telcel (26 февруари – 2 март). Точно преди 10 години Димитров вдигна трофея в красивия курорт, побеждавайки на финала Кевин Андерсън (Република Южна Африка) в три напрегнати сета – 7:6 (1), 3:6, 7:6 (5).

Димитров има и полуфинал от сезон 2020, когато беше спрян от Рафаел Надал. За последно българинът игра в Акапулко през 2022 г., когато допусна шокираща загуба в първия кръг от Стефан Козлов, който по това време беше извън първите 120 в класацията на АТП. Именно титлата в Акапулко е единствената от сериите АТП 500, която Димитров е печелил в кариерата си до момента. 

След Мексико, Димитров ще пътува за САЩ, където през март са първите два Мастърс 1000 турнира за сезона – в Индиън Уелс и Маями. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини