Историята на Григор Димитров в Маями



21-03-2019 10:02 | Николай Драганов

Дългоочакваното завръщане на Григор Димитров на корта за първи път след Australian Open е напът да се случи в Маями. Гришо трябваше да излезе на корта още в Индиън Уелс, но взе решение да отложи още първия си официален мач от загубата от Франсис Тиафо насам, след която той беше за дълго аут поради контузия в рамото.


Към момента българинът изглежда на линия за Маями, а съперникът му във втори кръг със сигурност няма да бъде лек - това ще бъде победителят от мача между Фелисиано Лопес и Беноа Пер, като и двамата са го побеждавали през годините. 


Димитров започна годината прилично с две победи в Бризбън и загуба в оспорван двубой от бъдещия шампион Кей Нишикори на четвъртфиналите. Последваха три победи в Мелбърн, когато дойде и загубата от Тиафо. Оказа се, че още там Димитров е имал болки, заради които пропусна следващите два месеца.


Григор има общо осем досегашни участия в Маями, като в тях може да се похвали с две победи над играчи от Топ 10, но най-много с достигане на осминафиналите. Това се случва на два пъти - за първи път през 2012-та година, при второто му участие, когато побеждава Михаил Кукушкин и Хуан Игнасио Чела, а в трети кръг успява да надвие световния №7 Томаш Бердих, но след това е спрян от №9 Янко Типсаревич.


През 2013-та той започва от втори кръг, побеждава Симоне Болели, но в трети спрян от световния №3 Анди Мъри. Година по-късно на същата фаза е спрян от Кей Нишикори, а на следващата година, отново в трети кръг - този път от Джон Иснър. 


Вторият случай, в който Гришо успява да се класира на осминафинал, е през 2016-та, когато тръгва от втори кръг, там побеждава Федерико Делбонис, а в трети е надигран Анди Мъри, като към онзи момент британецът е №2 в света. В четвърти кръг обаче Гаел Монфис печели след обрат. 


Следва разочарование през 2017-та - загуба още на старта от №158 Гуидо Пея в два сета, а през миналата 2018-та година турнирът в Маями също няма с какво да бъде запомнен от Гришо - той победи във втори кръг Максимилиан Мартерер в три сета, но в трети загуби от №90 в света Жереми Шарди.


Общо Димитров има 9 победи и 8 загуби на единично в Маями. 


Всъщност, най-доброто представяне на Димитров в Маями идва в схемата на двойки през 2013-та година, когато заедно с Фредерик Нилсен достигат до полуфиналите. Това е и единственото му участие на двойки в този турнир в кариерата. 


Що се отнася до потенциалните му съперници във първия му мач през тази година, Григор води с 3:2 победи над Фелисиано Лопес, като два от тези мачове са на твърди кортове и са спечелени от Гришо. Другите три са на трева и там Лопес води с 2:1 успеха. В момента 37-годишният Лопес е под №94 в света.

Беноа Пер има три мача срещу Димитров, като води с 2:1 победи. Французинът е №67 в света и спечелил и двата им мача на твърди кортове на открито - през 2012-та на US Open и през 2015-та в Токио, а единственият успех на Гришо е през 2013-та в зала в Стокхолм. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини