Историята на Роджър Федерер в Маями



21-03-2019 09:09 | Николай Драганов

Роджър Федерер пристига в Маями през 2019-та година в чудесен момент - швейцарецът спечели своята титла №100 на турнира в Дубай, а след това достигна до финал в Индиън Уелс. Маестрото ще се състезава в Маями за 18-ти път в своята кариера, като ще търси четвърти трофей.


Швейцарецът почива в първи кръг, а във втори очаква победителя от мача межу Раду Албот и Матю Ебдън. Още в трети кръг пък е възможен сблъсък с неговия добър приятел и сънародник Стан Вавринка. В неговата четвъртина са играчи като Кевин Андерсън, Григор Димитров, Карен Хачанов и други, а в половината му - Александър Зверев, Стефанос Циципас, Марин Чилич, Давид Гофен, Франсис Тиафо и други.


През тази година Рафаел Надал няма да играе в Маями, но именно тук са двата първи мача между Федерер и испанеца. При първия им сблъсък през 2004-та година Надал печели лесно в два сета в началната фаза на турнира, а вторият е година по-късно на финал и победата е за Федерер във формат 3 от 5, след като изостава с 0:2.


Първият финал за Федерер на "Мастърс" надпревара също е в Маями - през 2002-ра година, когато швейцарецът е победен от Андре Агаси. Все пак турнирът е един от четирите от категория "Мастърс", които Федерер успява да спечели три или повече път. Той е правил това още в Индиън Уелс, Хамбург и Синсинати.


Носителят на 20 титли от Големия не е участвал на двойки в тази надпревара от 2003-та година, но тогава заедно с Макс Мирни стигат до титлата, като губят само един сет по пътя. 


Първият му мач изобщо в Маями е загуба от Кенет Карлсен през 1999-та година, а първата му титла е след споменатия мач с Надал през 2005-та. Общо Маестрото има 50 победи и 14 загуби в Маями, а срещу играчи от Топ 10 - 9 победи и 5 загуби. 


Федерер е последният играч, спечелил т.нар. "Слънчев дубъл" - титлите от Индиън Уелс и Маями в един сезон. Това се случи през 2017-та година. През тази и през миналата година той достигна до финал в Индиън Уелс, но още там се провали в опита си да повтори постижението от 2017-та. Далеч по-лошо са все пак миналогодишнити му спомени именно в Маями - тук преди 12 месеца той загуби на старта от светония №175 Танаси Кокинакис. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини