Червена светлина преди сезона на червено



02-04-2018 17:53 | Станко Димов

Първата част от сезона на твърди кортове е в историята и е време за равносметка. За най-добрия ни тенисист Григор Димитров тримесечието приключи със смесени чувства.

Спортист №1 на България по традиция започна сезона силно. И макар да не успя да защити постигнатото в Австралия през миналата година, когато спечели титлата в Бризбън и достигна до полуфиналите в Мелбърн, Димитров записа силни резултати в Зеления континент и този път.

Българинът отпадна на полуфиналите в Бризбън, където беше спрян от вдъхновения представител на домакините Ник Кириос, а след това на Australian Open попадна в Топ 8 и приключи на четвъртфиналите, където отстъпи с 1:3 сета пред една от сензациите в турнира Кайл Едмънд.

Веднага след двубоите в Австралия Димитров се прибра в България и организира пресконференция, на която стана ясно, че той има травма в рамото и може да не защитава трофея си от София. Няколко дни след срещата с медиите Григор потвърди с обръщение, че няма да играе в „Арена Армеец“, заради анонсирания проблем в рамото.

Травмата бързо отшумя и още следващата седмица Димитров се завърна на корта на турнира в зала в Ротердам, където достигна до финала без да загуби сет! В двубоя за трофея обаче Григор беше тотално надигран от Роджър Федерер, който на следващия ден се завърна на първото място в ранглистата.

Полуфинал, четвъртфинал и финал – това бяха резултатите на Димитров в първите три турнира за сезона и едва ли българинът може да бъде разочарован от тях.

От Ротердам Григор Димитров се отправи към Дубай, където беше поставен под №1 в основната схема – чест, на която българинът се наслади за четвърти път в кариерата си. В навечерието на надпреварата обаче стана ясно, че той страда от вирусно заболяване и не е в пълна кондиция. Това се видя в откриващия двубой срещу Малек Джазири (№117 в ранглистата), в който Димитров измъкна първия сет с късен пробив, но след това допусна „ремонт“ и стегна куфарите рано-рано.



Последваха ѝ първите два турнира от Мастърс 1000 сериите в Индиън Уелс и Маями, където негативната серия продължи. Димитров загуби първия си двубой в калифорнийската пустиня, като по този начин регистрира трето последователно поражение в Тура. Десетина дни по-късно хасковлията се върна на победния път в Маями, където на старта надви в 3 сета Максимилиан Мартерер, но отстъпи безславно във втория си двубой във Флорида – 0:2 сета пред Жереми Шарди, №90 в ранглистата тогава.  

По-слабото представяне на Димитров в първите три месеца от годината, в сравнение с миналия сезон, логично му коства и загуба на две позиции в класацията. Българинът ще започне сезона на клей в Европа като №5, след като беше изместен от Марин Чилич (през януари) и Александър Зверев (в края на март) в ранглистата. Червената лампичка за Димитров трябва да е светнала, след като българинът загуби 4 от последните си 5 двубоя.



Добрата новина за него е, че той няма да защитава кой знае колко много точки от резултатите на червено от миналата година. През 2017-а българинът игра на общо 5 турнира на клей, като в три от тях – Маракеш, Монте Карло и Рим, загуби още в първите си срещи. В другите два – в Мадрид и на „Ролан Гарос“, българинът достигна до третия кръг. Сметките показват, че общо на червено Григор ще има да брани точно 200 точки.

Тенисистът, който „диша във врата“ на Димитров, що се отнася до позиция в ранглистата, е Хуан Мартин дел Потро. Аржентинецът е само на 165 точки зад българина и подобно на него няма да защитава голям брой точки на червено – 310. Най-доброто представяне на клей миналия сезон Дел Потро записа в Рим, където на старта победи именно Димитров, след което беше спрян на четвъртфиналите от Новак Джокович. На „Ролан Гарос“, подобно на Григор Димитров, Кулата от Тандил приключи в третия кръг (загуби от тогавашния №1 в света Анди Мъри).

Този сезон Григор Димитров е предвидил богата програма в сезона на клей. Освен на трите Мастърс 1000 турнира в Монте Карло, Мадрид и Рим, българинът ще участва на АТП 500 в Барселона и, разбира се, на „Ролан Гарос“.



От своя страна Дел Потро се очаква да се завърне на корта чак в края на месеца в Ещорил (АТП 250), след което да приключи на „червено“ също както Григор – с участие в Мадрид, Рим и „Ролан Гарос“.

Но какво значение всъщност има ранглистата? Голямо, особено когато става въпрос за разпределението на позициите на поставените в надпреварите от Големия шлем и Мастърс 1000 сериите. Ранкингът обаче не е константна величина, а променлива такава, която варира в зависимост от резултатите. А най-хубавото в тениса е, че след всяка седмица идва нов турнир, с нови точки, които могат да бъдат добавени към актива на всеки, представил се добре.

Да се надяваме, че Григор ще заличи негативните спомени от последните турнири със силни изяви на битките на червено в Европа.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини