Хасковският боец Григор – от Мадрид към по-добри Рим, Париж и Лондон



12-05-2017 12:14 | Златка Замова

Златка Замова, кореспондент на Tennis24.bg в Испания

 
След като стартира с титла от мини тайбрек турнира и победи Колшрайбер и Карлович в Мадрид, снощи Григор Димитров загуби почти спечелен мач срещу Доминик Тийм (Австрия) в 3 сета (6:4, 4:6, 6:7). Голяма битка пред около 3000 екзалтирани зрители, жадни за качествен тенис. Имаше поне 700 българи, с национални знамена на четирите трибуни на корт „Аранча Санчес“ в мадридския комплекс „Каха Махика“ (платили по 24 евро за билет), които вдъхновено и докрай подкрепяха нашия. Апропо, Димитров е трети по популярност на турнира след Надал и Джокович и събира почти толкова публика.

Григор и Доминик направиха голям спектакъл, над 2 часа и половина разнообразни удари с максимум интензитет на червения корт, мъжка битка на новата вълна в тениса. Хората по трибуните също имаха своя борба на агитките и си разменяха предизвикателни викове, беше страхотна атмсфера! Нашият държеше контрол в решаващия сет с 4:1, преди 23-годишният австриец да натисне с мощен, пласиран сервис, яка защита и желязна психика в стил „Надал“, да стигне тайбрек, от 3:6 да спаси 5 мачбола и да го измъкне с 11:9.

Григор напусна корта веднага, не даде автографи, не си направи снимки както обикновено, не пожела да говори пред журналисти... Напълно разбираемо. Сигурно е бил твърде разочарован от изпуснатия шанс за нов четвъртфинал тук, от 2-те точки „късмет“ разлика с Тийм, тъжен и за хората, дошли да се заредят с национално самочувствие от негова победа.

По-късно снощи, чрез треньора си Дани Валверду и служителя от отдел комуникации на АТП Марк Евънс, Гришо сподели за Tennis24.bg, че „наистина се надявал да спечели този много тежък двубой, в който Доминик е показал високо ниво. И гледа с надежда към следващия турнир в Рим за още по-добро представяне“ 


Но Григор игра добре, игра вдъхновяващо, с тази магична красота на стила си, с техническата сложност на разнообразните си удари, с вродената тракийска интелигентност, която го води към търсене на тактики, идеи, нововъведения. Нашето 25-годишно хасковско момче помъдрява, стреми се към „умен тенис“, както сам ми призна по-рано през седмицата, а играта му в Мадрид го демонстрира. Борбата в тенис кервана е жестока, но той е там, на върха, трудолюбив, целеустремен, уважаван и от опитните, и от младите съперници. Доминик си призна, че невинаги играе силно като днес на важните точки, досега не е обръщал мач с 5 спасени мачбола, а скоро Вавринка му взел тайбрек.

 



Всички големи са падали, Григоре, всички са имали кървящи загуби, това е част от играта. Позитивното е, че ти - нашият боец, гордост и знаме пред света - се развиваш, преодоляваш временните спадове и продължаваш да преоткриваш себе си. Всички българи сме горди с отличния ти досега сезон – 2 титли, незабравим полуфинал с Рафа Надал в Мелбърн, достойна игра на силния турнир в Мадрид. Ще има още победи и финали.


Ти и треньорския ти екип знаете колко са важни добрата физическата форма и издържливост, ежедневната работа, рутината, самоувереността в мачовете, спокойствието и хладнокръвието във важните им моменти (съвет назаем от един голям футболист и сега треньор на Реал Мадрид Зинедин Зидан: „хладен ум срещу трудностите“), имате ясна цел – участие във финалния „Мастърс“ в Лондон и всички шансове да сте там, сред най-добрите. Успех!  

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини