Какво свърши Димитров в първата четвъртина от сезона



25-03-2017 18:17 | Любомир Тодоров

След отпадането срещу Гуидо Пея в Маями, първата четвъртина на Сезон 2017 на Григор Димитров практически завърши. Той ще се завърне на корта чак в средата на април, на турнира на червено в Монте Карло.

В първите три месеца на годината българинът участва в 6 турнира, изигра общо 21 срещи и спечели 17 от тях. Гришо завоюва титлите в Бризбън и в София и заслужи 898 хиляди долара от наградни фондове.

Периодът може да бъде разделен и по месеци. Сезонът започна блестящо за първата ни ракета, който триумфира през януари в Бризбън след три поредни победи над тенисисти от челната десетка (Тийм, Раонич и Нишикори на финала). Уверена и изчистена от ненужни ефекти игра, отличен сервис, стабилен бекхенд и устойчива психика донесоха първа купа на тандема Григор Димитров - Дани Валверду.

Последва походът на Откритото първенство на Австралия, в който хасковлията стигна до полуфинал, където отстъпи на Рафаел Надал в петсетов трилър, в който нямаше да бъде незаслужено и Гришо да стигне до финала. Все пак това беше за него второ попадане в Топ 4 на състезание от Големия шлем след Уимбълдън 2014.

През февруари Димитров участва на турнири в зала в Европа. Всички помним какво се случи в София. На финала в "Арена Армеец" Гришо целуна корта под овациите на 12 000 зрители след победата над Давид Гофен със 7:5, 6:4. И тук беше вторият му връх за сезона.

Умората си каза думата и Димитров си тръгна от Ротердам след загуба на четвъртфинала от същия този Гофен, а след това отказа и турнира в Марсилия.

Март е посветен на първите два турнира от "Мастърс 1000" в Индиън Уелс и в Маями. Въпреки че си даде дълга почивка, представянето на Григор в тях не беше очакваното. В Калифорния отпадна в трети кръг от другия тенисист с 2 титли до момента Джак Сок, а във Флорида за първи път през годината загуби още при първото си излизане на корта, въпреки че беше №9 в схемата. При слабата игра на част от фаворитите или направо липсата им, българинът имаше добър шанс да стигне по-напред и в двете състезания, но не се възползва от него, а на моменти показваше и част от старите си слабости.



Димитров е бетониран в Топ 15 на световната ранглиста. През сезона на клей той има да защитава общо 225 точки. При положение, че пропуска турнира в Истанбул, където изигра злополучния финал срещу Шварцман през 2016-а и взе 150 точки, Григор трябва да успее да ги навакса от другите места, където ще играе със сигурност - Монте Карло, Мадрид, Рим и "Ролан Гарос". На теория най-престижно би било да направи това в Париж, където в последните си три участия губи в първи кръг (от Карлович, Сок и Троицки). Но разбира се и най-трудно постижимо.

Григор Димитров има достатъчно време за пренастройка за двубоите на червено и намиране на най-успешната тактика за тях.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини