Григор Димитров сред звездите на 2010-та година



18-11-2010 17:20 | Станко Димов

Силният завършек на сезона на Григор Димитров не остана незабелязан. Най-добрият български тенисист попадна в престижна класация на британското издание „Спортинглайф”, което го обяви за най-перспективния състезател в света. Призови места очаквано получиха още Рафаел Надал и Вера Звонарьова. Вижте цялата класация.

 

ИГРАЧ НА ГОДИНАТА ПРИ МЪЖЕТЕ: РАФАЕЛ НАДАЛ

Надал записа хеттрик от титли от Големия шлем, който го изстреля едни гърди напред пред всички останали. А когато сред останалите е Роджър Федерер, това прави успеха на испанеца още по-значим.  Рафа тотално доминираше на турнирите на клей, като походът му на любимата червена настилка приключи с триумф на „Ролан Гарос”. Успехът в Париж бе двойно по-сладък, защото на финала Рафа надви екзекутора си от преди година Робин Сьодерлинг.

Триумфът на „Уимбълдън” дойде сякаш твърде лесно, а на „Флашинг Медоус” в Ню Йорк Надал изглеждаше абсолютно непобедим.


ИГРАЧ НА ГОДИНАТА ПРИ ЖЕНИТЕ: ВЕРА ЗВОНАРЬОВА

Каролина Вожняцки ще завърши годината като номер 1, но неуспехът на датчанката в турнирите от Големия шлем все още поставя под въпрос закономерността на лидерската й позиция. За сметка на това рускинята Вера Звонарьова игра два финала в Шлема, и въпреки че загуби и двата остави отлични впечатления с изявите си. Като цяло Звонарьова приключи сезона повече от силно и показа характер.


НАЙ-ДОБЪР МАЧ ПРИ МЪЖЕТЕ:

Рафаел Надал покори за втори път „Уимбълдън”, но дори и този триуф ще остане в сянката на един друг мач. Американецът Джон Иснър и французинът Никола Маю счупиха всички рекорди. Техният мач от първия кръг се проточи повече от 11 часа, в рамките на 3 дни. В крайна сметка след 6-4 3-6 6-7 7-6 70-68  победител стана Иснър. Разбира се и двамата получиха специални награди за маратонския мач, който изиграха.

 

НАЙ-ДОБЪР МАЧ ПРИ ЖЕНИТЕ:

Завръщането на Жустин Енен в тениса донесе със себе си няколко страхотни сблъсъка, но все пак изборът ни се спира на ¼-финала на „Ролан Гарос” между Саманта Стосър и световната номер 1 тогава Серина Уилямс. В заключителния сет на мача Сам спаси мачбол при резултат 4-5 гейма, след което стигна до крайния успех в мача. Стосър игра финал в Париж, където отстъпи на преродената Франческа Скиавоне.

 

НАЙ-СЕРИОЗЕН ПРОГРЕС ПРИ МЪЖЕТЕ: ГРИГОР ДИМИТРОВ

Мнозина ще останат изненадани от този глас, след като играчи като Марин Чилич, Томаш Бердих и Ернест Гулбис показаха сериозно израстване. В края на годината обаче едно момче впечатли – Григор Димитров. Българинът спечели 3 поредни турнири от „Чаланджър” сериите и се изкачи до 114-ата позиция в ранглистата.

 

 НАЙ-СЕРИОЗЕН ПРОГРЕС ПРИ ЖЕНИТЕ: ПЕТРА КВИТОВА

Невероятния поход на Квитова на Уимбълдън, където тя победи Виктория Азаренка и Каролина Вожняцки, приключи с драматична загуба на полуфиналите от бъдещета шампионка Серина Уилямс.  Квитова може и да завърши годината особено добре, но достигането до трети кръг на „Флашинг Медоус” говори, че 20-годишната състезателка има сериозно бъдеще.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини