Любичич пред Tennis24.bg: До няколко години Григор ще спечели титла от Шлема и ще бъде №1



30-11-2014 15:46 | Станко Димов

Григор Димитров има потенциала да спечели няколко титли от Големия шлем, но за тази цел трябва да натрупа още малко опит. Това мнение изрази достигналият до №3 в ранглистата бивш професионален тенисист Иван Любичич. От началото на годината хърватинът е част от екипа на Милош Раонич, който заедно с нашия Григор Димитров е считан за бъдещето на световния тенис. През уикенда наставникът на Раонич бе на визита в България по покана на HEAD. Любичич бе така любезен да отдели специално време и да отговори на въпросите на репортерите на Tennis24.bg.

- Милош Раонич направи страхотен сезон. Той, заедно с Григор Димитров и Кей Нишикори, са част от т.нар. „нова генерация” в тениса. Какво мислите за тези млади момчета?
- Мисля, че в момента е много трудно да се направи голям пробив, защото топ играчите показват изключително ниво.

- Какво мислите, че им липсва на младите. Кои са тези "малки неща"?
- Не мисля, че става въпрос за малки неща, а за големи неща. Опитът например е нещо изключително важно. Ще ви кажа няколко имена – Джокович, Федерер и Надал. Те достигат полуфинал на всички турнири от Големия шлем. Правят го постоянно, много рядко може да ги видите да отпаднат преди полуфинал. Опитът, който те притежават е невероятен. За момчета като Милош, като Григор, е трудно да се конкурират на нивото на Топ 3. На тях им е трудно да поддържат постоянно толкова високо ниво. Мисля, че им трябва време.

- Колко време им трябва според Вас?
- Това е доста индивидуално. Те вече са част от големия тенис, играят постоянно с Джокович, Федерер и другите топ звезди и се надявам, че скоро ще започнат и да ги побеждават. Сега е много по-трудно за младите. Вижте Вавринка, който спечели първата си титла от Шлема след толкова много години на топ ниво. Същото важи и за Чилич. Тези неща не могат да се предвидят, няма рецепта.

- Вавринка сякаш се възползва от своя момент...
- Да, много добре го казахте. Ставаше въпрос точно за момент. Не мисля, че пробивът на Вавринка (в Австралия) е променил тениса генерално. Може би греша, но според мен Вавринка и Чилич достигнаха пика си. Те направиха своя голям удар и честно казано не мисля, че отново ще спечелят титла от Шлема.

- А потенциал за колко титли от Шлема притежават Григор Димитров и Раонич?
- При тях положението е друго. Според мен те и двамата имат потенциала да спечелят по няколко титли от Шлема. Може би не веднага, да кажем до 2-3 години. Те имат качествата, имат ударите и играта да бъдат №1 и №2 в света. Определено имат потенциала за всичко това, но в света на тениса никога не можеш да бъдеш сигурен за нищо. Една по-тежка контузия и си аут от играта. Освен да останат здрави, Димитров и Раонич имат нуждата и от малко късмет в точния момент, особено в турнирите от Шлема.

- През последните години много се говори за настилките на различните турнири и масовото навлизане на състезания с по-бавни кортове. Какво мислите вие по този въпрос?
- Това е тема на дълга дискусия. Наистина мнозина обръщат внимание на настилката, но малко са тези, които отчитат, че има сериозна промяна и в токите. На един турнир те са едни, на друг – други. Моето мнение е, че конкретно настилката не е толкова важна, а по-важни са топките. Ако самите топки са „бързи”, то настилката няма значение каква е. Самата игра ще бъде бърза.

- Сервисът е голямото оръжие на Милош Раонич и това не е тайна за никого. Само това ли обаче е причината Раонич да бъде топ играч?
- Милош наистина притежава фантастичен начален удар. Той обаче имам какво да подобрява и в тази насока. Психически Раонич също е много силен, но това, което му липсва е опитът. Особено за да играе големи мачове всяка седмица. Тази година той натрупа ценен опит и започна да печели важните двубоите. Играта му като цяло беше на високо ниво.

- Каква е целта пред него и вас като негов треньор за следващата година?
- Да се представи по-добре от тази година, да пробие в Топ 5 на ранглистата и да играе на финал в турнир от Големия шлем, надявам се.

- На Уимбълдън ли са най-големите му шансове?
- Не мисля, че турнирът и настилката за него имат значение. Тази година той игра на четвъртфинал на „Ролан Гарос”, полуфинал на Уимбълдън. Не мисля, че турнирите сега са чак толкова различни един от друг. Така че той трябва да бъде готов. Мисля, че има шансове дори да спечели Australian Open (2015).

СНИМКИ ОТ ПРАЗНИКА НА HEAD С УЧАСТИЕТО НА ЛЮБИЧИЧ И ПИРОНКОВА

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини