Гришо с първи полуфинал за сезона след страхотен обрат



28-02-2014 09:35

Григор Димитров достигна своя първи полуфинал за годината. Това стана на АТР 500 турнира на твърди кортове в Акапулко. В четвъртфиналите българинът се наложи след над два часа и половина битка над Ърнест Гулбис с 4:6, 7:6(2), 7:5.

С достигането си до полуфиналите в Акапулко Григор Димитров си осигури 180 точки за световната ранглиста, което на практика означава и пробив в топ 20. Следващият му съперник ще бъде поставеният под номер 2 Анди Мъри, а двубоят е в събота от 06,00 часа българско време.

Първият сет бе изпълнен с пробиви и Григор има много за какво да съжалява. Българинът проби в откриващия гейм от мача след чудесен бекхенд, но допусна веднага да загуби подаването си.

След това двамата си размениха по още един пробив за 2:2 като в тези геймове сервиращите направиха двойни грешки в решителни моменти. До края на сета Гулбис подобри процента си на първи сервис и в крайна сметка спечели с 6:4. Гришо допусна общо 15 непредизвикани грешки и от тях 4 двойни в този сет, което се оказа фатално.

Димитров започна втората част на ниво и проби отново нула подаването на съперника. Серията му обаче не продължи дълго и Гулбис бързо стигна до равенство - 2:2. Водейки 4:3 латвиецът имаше възможност пак да пробие, но този път не успя да се възползва.

Най-добрият българин сервираше при 5:6 за оставане в сета. Тогава при 30:30 двамата състезатели направиха изумителна точка, която българинът спечели, вдигна цялата публика на крака и не позволи на съперника си да получи мачбол. В тайбрека Григор първи стигна до мини-пробив за 3:2 точки, Гулбис дори счупи ракетата си от яд и в крайна сметка не успя по никакъв начин да се противопостави повече на първата ни ракета.

В решителния трети сет Григор спаси точка за пробив при 1:1, а след това проби на нула за 4:2. Вместо да го затвърди обаче българинът веднага допусна да загуби подаването си за 3:4. Освен това той пак получи точка за пробив в осмия гейм, сбърка и впоследствие позволи на Гулбис да стигне до 4:4. Развръзката дойде при 6:5 в полза на Димитров, който стигна до мачбол и след чудесен минаващ удар приключи битката.

До момента в историята на срещите между Григор Димитров и Анди Мъри българинът не е печелил дори сет. Шотландецът го победи през 2011-а в Банкок, а миналия сезон съответно в Бризбейн и Маями. За Мъри полуфиналът в Акапулко също е първи през сезона, след като той загуби в четвъртфиналите в Ротердам и на Australian Open.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини