Талантът отстъпи на физиката, от това губят играчи като Григор Димитров



04-04-2013 21:59 | Николай Драганов

Тенисът се превръща във все по-тежка гладиаторска битка и губи от качеството си поради естеството "последният оцелял" на мачовете от най-високо ниво. Това е мнението на експерта на "Евроспорт" Саймън Рийд, който защитава тезата, че физическата издръжливост днес е много по-важна от таланта.

 

В своя анализ Рийд обръща специално внимание и на нашия Григор Димитров, когото нарича "играч с уникален талант, който в други времена вече би направил фурор и би имал поне една титла от Големия шлем."

 

"Много от финалите в ATP се отнасят до това кой ще издържи повече от противника, а чистият тенис за съжаление не играе толкова голяма роля. Жалко е, че играчите трябва да съсредоточат почти всичките си усилия върху това да оцелеят физически. 

 

Класически пример е финалът в Маями между Анди Мъри и Давид Ферер, където всичко опря до кондицията, тъй като играчите бяха докарани до своя лимит на физически възможности", посочва Рийд.

 

"Фен съм на Мъри, но това не беше невероятен тенис. Това беше игра на грешки, решена от уникалното ниво на физическа подготовка на британеца. В момента Новак и Мъри са най-добрите в света, защото са по-здрави и издръжливи от всеки друг и могат да печелят мач след мач. Рафаел Надал също дълго време господства заради уникалната интензивност в играта си."

 

"Но това ли е всичко, което искаме да виждаме от играта, която обичаме? Дали искаме да гледаме единствено маратонски финали, решени от това кой ще се окаже по-издръжлив и ще пречупи съперника в даден момент? Не съм най-големият пурист, но понякога се отчайвам, виждайки как този "тенис на оцеляването" е толкова характерен за нашето време."

 

В своето "отчаяние" Рийд стига до там, че предлага мерки, на които Рафаел Надал например, със сигурност би отвърнал крайно негативно. "Притеснен съм за бъдещето на спорта. Трябва да има някакво решение и аз вярвам, че то се състои в забързване на кортовете - по-кратки разигравания и връщането на фокуса на играта главно върху изстрелите и тяхната чистота, а не единствено върху физическата издръжливост."

 

"Спортът се превръща във въпрос на изумителна издръжливост от страна на играчите на ужасно бавни кортове, а за да лепнем етикет на така наречените "силни мачове", трябва просто да видим колко дълго са продължили. Това трябва да се промени, защото зрителите и телевизиите бързо губят интерес, а това се потвърди особено на последните два турнира в САЩ."

 

"Кортовете в Маями и Индиан Уелс бяха шокиращо бавни, а това се случва навсякъде. Дори на Уимбълдън, от година на година, кортовете стават по-бавни, което изобщо не помага на чистия, атакуващ тенис. Никой не иска да вижда постоянно триумф на защитната игра. Въпросът с физиката на играчите е важен, но трябва да остане на второ място, а на първо да бъде качеството на ударите. В края на краищата, защо гледаме тенис, ако не за да се възхищаваме на играта на най-добрите в света?"

 

"Талантът е все по-отдалечен от тениса и невероятно надарени играчи са изтласкани встрани, защото нямат достатъчно сила и издръжливост", продължава Рийд, след което защитава своята цялостна теза и с конкретния пример - Григор Димитров.

 

"Никога няма да видим отново млад играч да нахлуе на сцената с гръм и трясък, защото е много трудно да се съревновава с останалите физически. Един забележителен талант като Григор Димитров не е имал шанса дори да помирише титла от Големия шлем, докато в друга епоха това момче щеше да смае света", счита експертът на "Евроспорт".

 

"Играчите трябва да демонстрират толкова много физика в мачовете си, че става невъзможно за тях да поддържат едно високо ниво през целия сезон. Това несъмнено ще води до спадове в играта. Би трябвало да сме доста притеснени.

"Тенисът много се промени - днес той е толкова изтощаващ. Искаме да гледаме най-доброто от топ играчите, но кортовете и подходът трябва да се промени, защото играта върви в една единствена посока", завършва Рийд.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини