Дани Атанасова от Нова Зеландия: Очакваме с нетърпение гостуването на България за Купа Дейвис



27-01-2023 09:50 | Tennis24.bg

Дани Атанасова е родена в Пазарджик, но от 16 години и половина живее в Нова Зеландия. Като малка се занимава с тенис. Завършва НСА с бакалавърска и магистърска степен специалност тенис и бадминтон. Атанасова е израснала в тенис фамилия. Майката Веска Папазова е бивша национална състезателка по тенис на маса и настояща треньорка. Бащата Илия Атанасов е треньор по тенис на корт вече дълги години. Има брат Михаил Атанасов, който е бивш състезател и настоящ треньор по тенис. 
Дани Атанасова даде специално интервю в сайта на Българската федерация по тенис. Причината е гостуването на България в Нова Зеландия за Купа „Дейвис".

- Здравейте, как се подготвя българката общност в Нова Зеландия за гостуването на България за Купа Дейвис?
- Готвим се с ентусиазъм. В Крайстчърч много рядко можем да видим гостуване на български отбор, певец, артист или други хора от родината. Това е страшно голямо събитие за нас. Повечето събития свързани с България в Нова Зеландия се случват в Оукланд. Именно там е и най-голямата българска общност в Нова Зеландия. В Крайстчърч сме около 150-200 българи, но пък сме страшно задружни. След като се разбра, че България ще гостува в нашия град, се свързах с местната федерация и успяхме да си закупим билети за мачовете. Успяхме да уредим да има отделен сектор за българите на трибуните. Поканили сме и едно момче да дойде с тъпан. Така ще се опитаме да дадем колкото се може по-голяма подкрепа на родните тенисисти. Имаме контакт с Българска федерация по тенис за да можем да помогнем за логистиката и престоя на отбора ни.

- Колко българи се очаква да присъстват на мачовете?
- Очаквам да сме между 30 и 50 българи, а това е не е малко. Ще има хора, които ще пристигнат от Оукланд, Уелингтън и други точки на Нова Зеландия.

- Колко публика събира тенис корта и на каква настилка ще се играят мачовете?
- В момента има 300 места, но ще бъдат сложени ощe 300 на подвижни трибуни. Така капацитета ще за около 600 зрители. Настилката е нова и е сложена преди няколко дни специално за този мач. Ще се играе на твърда настилка. Любопитно е, че срещата специално беше изместена да се играе в Крайстчърч. А причината е, че тук са записани едни от най-големите успехи на Нова Зеландия за Купа „Дейвис". Тук е постигната и легендарната победа над Югославия с Горан Иванишевич през 1990 г.

- Популярен ли е тенисът в Нова Зеландия?
- Да, мога да кажа, че е много популярен спорт. Само в Оукланд има около 60 тенис клуба. Много от училищата имат кортове и това също помага за развитието. Има много тенис кортове в кварталите и всеки може да отиде да играе.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини