За какво служи казеинът



24-09-2021 16:12 | Tennis24.bg

Някои видове хранителни добавки се ползват с голяма популярност, което се дължи на доказаното им действие и широко приложение. Такъв е случаят и с казеина, който носи след себе си многобройни ползи, а при коректна употреба, би могъл да доведе до добри резултати. Може да се даде следното определение на това вещество – представлява 80% от масата на млечния протеин и се усвоява бавно. Изключително предпочитан суплемент е, защото подпомага растежа на мускулите, като бива хидролизиран и мицеларен. 

Какво е казеинът
Заедно със суроватката той се съдържа в млякото и се определя като по-бавния от двата протеина. Това се дължи на коалугацията му, а разтворен във вода и вече консумиран, той се трансформира в гелоподобно вещество, което се храносмила по-трудно. Изборът на подходящ вид казеин е най-важното нещо, когато говорим за приема на точно този вид хранителна добавка, използвана масово от фитнес маняците и спортистите. Хидролизираният се абсорбира по-бързо, а мицеларният се усвоява много лесно. Консумацията води до приятно усещане за ситост поради млечната ултрафилтрация. 

С какви цели се използва
Добре е да знаете, че калциевият казеин не е натурален, което обяснява и по-ниската му цена. Мицеларният на свой ред е с естествен произход, усвоява се по-бавно, но струва и повече. Внимавайте, ако имате непоносимост към лактоза, защото продуктът я съдържа заради начина си на извличане. В най-общи линии суплементът се използва за следните цели:

- Запазване на мускулите. Ако следвате нискокалоричен режим на хранене/диета, организмът разчита на запасите си, което ще промени и мускулната маса. Суплементът има за цел да я запази;

- Премахване на излишните мазнини. Наред с доставянето на калций и протеини, ще се редуцират и мазнините, което е топ причина този вид суплементи да се използват толкова масово;

- Ползи за дебелото черво. Нека не подценяваме и приноса на казеина за здравето, в частност за стомашно чревния тракт. 

На която и разновидност на веществото да се спрете, имайте предвид, че можете да го приемате като хранителна добавка, в допълнение към менюто за вечеря с по-бедно съдържание на протеин, което искате да обогатите.

По какво се различава от суроватъчния протеин
Важно е да разграничим казеина от суроватката, когато сме на път да го включим във фитнес режима. Въпреки че и двата продукта имат за цел да синтезират протеин, при първия вид се наблюдава по-добър ефект, ако индивидът е млад. Друго характерно за него е, че подобрява работата на червата, “пази” мускулите в случай че в рамките на следващите няколко часа няма да има прием на храна, а най-подходящото време за приема му е непосредствено преди нощния сън или по всяко едно време през деня, вместо някое хранене.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини