Защо тенисистите приемат колаген?



01-08-2021 11:13 | Tennis24.bg

Заради естеството си на игра, тенисът може да бъде изключително натоварващ за ставите - откъдето идва и терминът „тенис лакът“.  От много време, колагенът е в менюто на професионалните тенис състезатели. Използва се както за профилактика, така и за лечение на наранявания свързани със стави, връзки и сухожилия.

Какво представлява колагенът? 

От 25% до 35% от целия протеин в тялото ни е колаген, което го прави най-разпространеният протеин в организма. Той е изключително важен градивен елемент не само за здрави нокти, коса и кожа, но и за кости, сухожилия, стави, връзки, мускулатура и съединителна тъкан.

Колагенът е основният протеин, който формира структурата на сухожилията, ставите и костите и следователно играе важна роля в здравината на тези тъкани. Добавянето на допълнителен колаген към тези тъкани създава по-здрава и устойчива на наранявания структура. 

Защо тенисистите приемат колаген?

Ежедневните натоварени тренировки на тенисистите, износват сериозно ставите и сухожилията им. За да са в оптимална форма е нужна не само абсолютно правилна и прецизна техника на изпълнение и постоянна концентрация, но и изключителна грижа към ставите и сухожилията.

Приемът на колаген, кара тялото да произвежда свой собствен колаген и да го достави точно там, където му е нужно. Увеличеното производството на колаген, изгражда здрава колагенова структура в тялото, укрепвайки съединителната тъкан. Колкото по-силни са тези съединителни тъкани - хрущяли в ставите, сухожилията, връзките - толкова по-малък е рискът от контузии.

Сър Анди Мъри разкри, че е добавил към всекидневния си прием суперсилна доза допълнителен колаген, докато се бори да се върне на върха на играта си. Двукратният шампион на "Уимбълдън" заяви, че е приема колаген за укрепване на ставите, костите и имунната система след като претърпя операция на бедрото, която спаси кариерата му.

Преди или след тренировка тенисистите приемат колаген?

Колагенът приет след тренировка има анаболен ефект и би спомогнал за изграждането на мускулна тъкан. За тенисистите обаче здравите и устойчиви стави и сухожилия са далеч по-важни и поради тази причина, приемат колаген преди тренировка. 

Проучванията показват, че телешкият колаген с ацерола, богат и на Витамин С, приет един час преди тренировка, се усвоява най-бързо и ефективно от организма. Това прави ставите и сухожилията на тенисистите, по-устойчиви и здрави на специфични контузии и състояния, като “тенис лакът”.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини