Титла №19 за Новак Джокович е факт (снимки)



13-06-2021 20:25 | Tennis24.bg

Световният №1 Новак Джокович е новият шампион от Откритото първенство на Франция "Ролан Гарос". На финала сърбинът се наложи с 3:2 сета над Стефанос Циципас, като при това направи обрат - 6:7 (6), 2:6, 6:3, 6:2, 6:4 след повече от 4 часа игра. За Джокович това е втора титла от френската столица и общо 19-та от турнири от Големия шлем. Той стана и първият в историята, който има поне по два трофея от всички надпревари от Шлема. За Циципас пък това беше първи Мейджър финал, но гръцкият тенисист остана на сет от мечтания триумф. 

ГАЛЕРИЯ

Финалът започна с продължителен сервис-гейм на Циципас, в който гръцкият тенисист трябваше да спасява 2 точки за пробив. Той обаче се справи и не позволи да загуби подаването си още на старта. В следващите минути играта беше равностойна и геймовете вървяха с предимство на сервиращия. Драмата дойде в края на сета. Посрещайки при 5:4, Циципас стигна до сетбол, но Джокович спаси подаването си. Нещо повече, в ответния гейм сърбинът проби и поведе с 6:5, като получи правото да сервира за сета. Вместо това обаче неочаквано последва нов пробив и сетът влезе в тайбрек. В него Циципас поведе с 4-0 точки, но Джокович първи стигна до сетбол при 6:5 в своя полза. Следващите 3 точки бяха за Циципас, като по този начин той си осигури първия сет. 

През втората част надмощието на гръцкият талант беше видимо и след два пробива на сметката си той се наложи с 6:2 гейма, доближавайки се само на сет от така мечтания триумф в Париж. 

В третата част силите на корта се промениха. В четвъртия гейм, след близо 10-минутна битка, Джокович успя да реализира петата точка за пробив и поведе с 3:1. До края сърбинът не позволи на Циципас да върне брейка и след успех с 6:3 върна интригата в мача. 

Преди началото на четвъртата част Циципас взе медицински таймаут и очевидно изпитваше физически дискомфорт в областта на гърба. Това оказа ефект върху представянето му и за 10-ина минути Джокович поведе с 4:0 гейма, след което взе и сета с 6:2, вкарвайки финала в решаващ пети сет. В него Ноле първи нанесе удар за преднина с пробив за 2:1 гейма, след което до края на срещата не допусна рибрейк.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини