Денис Шаповалов: Целта ми е да се върна в Топ 10



Денис Шаповалов: Целта ми е да се върна в Топ 10
Свързани турнири
Свързани играчи
Тагове
09-11-2020 17:17 | Tennis24.bg

Пресконференция на водача в схемата на Sofia Open 2020 Денис Шаповалов.

Денис, какви са ви първите впечатления от София и вашите очаквания за турнира?
Турнирът е много приятен. Условията за тенисистите са много добри. За първи път съм в България, но изглежда имам много почитатели тук. Винаги е страхотно да посетиш държава, в която имаш много фенове. Доволен съм, че ще играя на този турнир. Нямам очаквания. Просто искам да играя умен тенис и се вълнувам, че съм тук.

Как се чувстваш физически и психически и какво искаш да постигнеш тази седмица?
Имах добра почивка и сега се чувствам отлично. Свеж съм, тренирам. Определено се чувствам добре и се вълнувам, че ще участвам в турнира.

За първи път сте поставен под №1 в схема. Какво е усещането?
Определено е невероятно. Разбира се, опитвам се да не мисля много за това. В турнира има много добри тенисисти. Очаквам много равностойни двубои. Ще мисля мач за мач.

Ако спечелите титлата ще изпеете ли нещо на българските фенове? Ще дадете ли обещание?
(Смее се). Без обещания. Имам много дълъг път до там. Може би ако го извървя…

Достигнахте до Топ 10 този сезон. Мислите ли, че играете най-добрия тенис в кариерата си?
Да, усещам, че играя наистина много добър тенис. Щастлив съм и очаквам сезонът да приключи. Разбира се, в края беше малко по-трудно. Физически се чувствам малко по-уморен и имам някои проблеми. Но смятам, че след подновяването на сезона се представих много добре. Усещам, че съм близо до Топ 10 и ако не успя да го достигна тази година, със сигурност ще се опитам да го сторя догодина. Най-важното е, че усещам, че мога да се конкурирам с най-добрите.

Вие сте водач в схемата, а Феликс Оже-Алиасим е №2. Колко вълнуващо е това за тениса в Канада?
Това определено е страхотна новина за Канада и тениса в Канада. Невероятно е да сме топ поставени. Надявам се, че това ще продължи и ще успеем да вдъхновим много деца в Канада и да развиваме тениса в Канада.

Вчера помогнахте за загрявката на младия български тенисист Адриан Андреев. Вие сте приятели, разкажете ни нещо за него.
Да, той определено е интересно момче. Доста забавен е. Заедно изкарахме много време във Флорида по време на локдауна. Тренирахме и прочие. Успях да го опозная, както и неговата майка и екипа му – наистина са много мили хора. Добри хора. По време на загрявката той дойде до мен и ми каза: „Приятел, много съм нервен преди двубоя ми. Това е голям момент за мен, напрежението е огромно“. А аз му отговорих: „Човече, отпусни се. Ти си млад. Играеш тенис – това е всичко, за което сме мечтали. Знам, че за теб това е домашен турнир, затова просто се наслаждавай на момента“. Наясно съм, че това е по-лесно да се каже. Спомням си когато аз бях в същата позиция преди 3-4 години и си казвах: „Боже мой, трябва да играя много добре“. Затова е забавно да видя сходна ситуация отстрани. Но, той е страхотен играч и съм убеден, че ще успее да се изкачи в ранглистата. Той има качествата и потенциала, така че определено ще е тенисист, когото ще гледаме в бъдеще.

Денис, какви са ви плановете за след турнира в София? Ще се прибереш в Канада и ще се подготвяш за Australian Open, или ще ходиш някъде другаде?
Мисля, че на нас тенисистите ни е много трудно да се подготвим за Австралия, докато няма яснота около конкретните дати на турнира. Невъзможно е сега да кажа какво ще правя. Никой не знае какво ще се случи. Нямам представа с колко време ще разполагам. Не разполагаме с никаква информация. Трудно е да правя планове в момента. Разбирам, че се прави всичко възможно. Има някои различия с правителството. За играчите е трудно. Честно казано нямам представа какво ще правя.

С какво свързвате българския спорт?
Не знам. Кой е националният спорт тук?

Вероятно познавате Григор Димитров?
О, разбира се. Да. Григор е наоколо от толкова много години. Той е невероятен играч. Мисля, че той донесе много на българския тенис. Виждам много млади момчета, като Адриан, които идват от България. Удивително е какво е успял да направи за страната.
Съоръжението тук е много красиво. Централният корт…хората тук са свършили страхотна работа. Кортът за тренировка също е добър.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини