Акапулко – специално място в сърцето на Рафа Надал



25-02-2020 14:19 | Станко Димов

Рафаел Надал се завръща на корта тази седмица за първи път след участието си на Australian Open миналия месец. Световният №2 и двукратен победител е водач в схемата на силния турнир на твърди кортове в Акапулко.

„Турнирът е много силен. Един от най-добрите в света, един от най-красивите в света“, коментира испанецът, цитиран от официалния сайт на АТП.
„Всичко това привлича най-добрите тенисисти, затова основната схема тук винаги е много трудна. Но от друга страна това е приятно и определено позитивно за турнира“.

Тази година в Акапулко дойдоха 9 от Топ 25 в света в момента, в това число и петима, които са достигали до Топ 10 на ранглистата.

Надал пази отлични спомени от Акапулко, където е достигал до финал общо 3 пъти и е с показатели 15:2 победи. През 2005 г. той спечели третата титла в кариерата си в Акапулко, а освен това триумфира и през сезон 2013, когато завърши годината като №1 в света. И двата триумфа на Рафа в Акапулко бяха когато турнирът се провеждаше на клей.

„Това беше най-значимата титла в кариерата ми, когато спечелих тук през 2005 г. След това започнах да постигам специални неща. Спечелих титлата в Costa do Sauipe предишната седмица, след което спечелих и титлата тук. Беше началото на нещо голямо“, припомни си Надал.

„Когато спечелих тук през 2013 г. вероятно беше ключовият момент в моята кариера, защото се бях завърнал след дълго отсъствие заради контузия в коляното. Спечелих в Сао Пауло, но имах доста проблеми и не играх добре. Но когато дойдох тук намерих най-добрия си тенис. Успехът тук ми върна увереността. След това играх много добре в Индиън Уелс. Затова успехът ми през 2013 г. вероятно е по-специален дори от този от 2005 г.“.

Турнирът в Акапулко не е специален за Рафа просто заради резултатите на корта.

„Говорим на един и същи език. Хората са мили и винаги дружелюбно настроени. Всеки път, когато идват тук се чувствам като у дома. Наслаждавам се на времето си тук. Познавам турнира, познавам организаторите и публиката, която винаги се е отнасяла страхотно към мен. Точно затова се вълнувам, че отново съм в Мексико. Наслаждавам се на всеки един момент и се надявам, че ще съм готов за игра“.

Надал ще започне участието си в двубой срещу своя сънародник Пабло Андухар. Ако спечели титлата, ще принуди Новак Джокович да достигне минимум да полуфиналите в Дубай, за да запази първото място в ранглистата. Но, без значение от резултатите, Надал очаква да изкара страхотни дни в Акапулко.

„Всичко тук е много лесно и близко до морето. Турнирът е отлично организиран, има страхотна атмосфера. Нямаш чувството, че играеш на тенис турнир. По-скоро чувстваш, че все едно си на почивка, но в същото време си на турнир. Чувстваме се отлично тук“.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини