Федерер: Много близо съм до нова титла от Големия шлем



26-02-2012 22:11 | Николай Драгиев

Роджър Федерер изрази "дългосрочната си амбиция" да се завърне като номер 1 в световната ранглиста като по този начин ще може да подобри рекорда на Пийт Сампрас от 286 седмици като лидер в класацията. Швейцарецът изостава само с 1 седмица от рекорда на Сладкия Пийт.

Все пак Федерер отчита, че не това е главната мотивация, която го мотивира да тренира всеки един ден.

"Вярвам, че ако подходя правилно това ще се случи. Трябва да работя здраво и се надявам един ден да се завърна и да подобря рекорда," обясни Федерер по време на пресконференция на върха на "Бурдж ал Араб" в Дубай.

"Усещам, че ако играя добре от този турнир до US Open, имам шанс. Но подобна възможност имат сигурно още 10 играчи. Усещам, че съм в добра серия в момента. Спечелих доста турнири за кратък период от време и това ми дава увереност," допълни той.

"Това обаче не е целта, която ме мотивира на дневна база. Сега просто искам да играя силно в периода Дубай - Маями. Представянето на състезателите от "Ролан Гарос" до US Open ще определи кой ще завърши като номер 1," смята още Федерер.

30-годишният Федерер вече има 71 титли, след като наскоро спечели силния турнир в Ротердам. Той обаче не е печелил турнир от Големия шлем от 2010-а, което е най-голямата пауза за него в последните години.

"Съвсем близо съм до нова такава титла. Работя здраво и се надявам да спечеля още няколко. Дали съм пропуснал възможности? Определено го отдавам на това, а не че не играя добре. Дори мога да кажа, че играя на по-добро ниво. Допуснах някои тежки загуби, които ме лишиха от още няколко титли от Шлема," смята още швейцарецът.

Федерер отчита, че настилката в Дубай е много бърза и понякога това му създава проблеми в началото. Той трябва да играев  първи кръг с Микаел Лодра. "Печелил съм 4 пъти тук, а да го направя за пети път ще бъде страхотно. Конкуренцията обаче е много сериозна."

 




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини