Димитров отново спечели повече точки, но не и мача



21-02-2012 03:10 | Николай Драгиев

Григор Димитров записа втора поредна загуба в първи кръг на ATP турнир. Този път в Мемфис (ATP 500, $ 1,155,000) Димитров отстъпи на Доналд Йънг (САЩ, №41) след 6:7(4), 6:4, 6:7(6). По този начин Гришо няма да прибави никакви точки към актива си в ранглистата.

При всички положения българинът трябва сериозно да съжалява за допуснатото поражение, тъй като съперникът бе преодолим, а и в развитието на срещата имаше добри шансове за успех.

Неприятно за Димитров се разви първият сет. В него Димитров допусна пробив на нула в първия гейм, но след това обърна до 4:2 в своя полза. Той обаче остави Йънг да изравни като всеки път, когато бе пробиван, правеше и двойни грешки в геймовете.

Като цяло и двамата трудно печелеха точките си след първи сервис, но все пак американецът бе този, който вкарваше повече първи начален удар и в решителния тайбрек, това се оказа решително. Един мини-пробив бе достатъчен на американеца, за да го спечели.

Димитров отговори подобаващо с началото на втория сет и наниза два поредни пробива за 3:0 в своя полза. Той пропиля половината от този аванс, но успя да сервира доста по-качествено и изравни резултата след 6:4.

В третия сет Йънг върна жеста, който Григор му направи в първия. Водейки с 5:2, американецът допусна изравняване. Сервирайки за мача при 5:3, Йънг предаде гейма след "фут фолт" (грешка при краката) и двойна грешка. Закономерно се стигна до тайбрек в третия сет, подобно на предходния мач между двамата през 2011.

При 6:4 точки за Йънг, Гришо спаси първия мачбол, а при втория американецът пак направи двойна грешка - 6:6. Димитров не се възползва от това разколебаване и загуби следващите две точки, а с това и мача.

Любопитното е, че Димитров е изиграл 6 сета в последните си два мача - с Кевин Андерсън и Доналд Йънг. В тях той е спечелил 36 гейма (6 сета с винаги по 6 спечелени гейма) и е загубил 34. И въпреки тази статистика допусна 2 загуби.

Нещо повече - при поражението срещу Андерсън, Димитров спечели 108 точки срещу 101, а срещу Йънг 118 при 110 за американеца. Въпреки добрите показатели това значи, че той не печели достатъчно от ключовите точки в мачовете си.

Следващият турнир в програмата на Димитров най-вероятно ще бъде "Мастърс 1000" в Индиан Уелс в началото на март.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини