Джон Иснър сензационно победи Федерер на клей в Швейцария



10-02-2012 22:05 | Николай Драгиев

Световният номер 17 Джон Иснър постигна най-впечатляващата победа в кариерата си. Американецът даде аванс от 2:0 на САЩ след първия ден от сблъсъка срещу Швейцария за Купа "Дейвис". Той победи световния номер 3 Роджър Федерер пред пълната швейцарска зала във Фрибург след обрат 4:6, 6:3, 7:6, 6:4. Това е първо поражение за Фед-Експрес в този турнир от 2003-а година.

"Това е най-важната победа в моята кариера. Трябва във всеки един мой мач да играя по този начин. Дължа много на Джим Къриър. Червеният клей не е лоша настилка за мен," коментира Иснър.

По-рано днес след близо четири часа и половина игра Марди Фиш победи втората ракета на Швейцария след 6:2, 4:6, 4:6, 6:1, 9:7. Така САЩ има преднина от 2:0 и се нужда само от още една победа за краен успех в сблъсъка.

Изключително важно е да се отбележи, че Швейцария никога не е обръщала турнирен двубой, когато изостава с такъв резултат.

И докато успехът на Фиш над Вавринка може да бъде счетен за нещо нормално, то вечерта в швейцарския лагер завърши в минорно настроение. Джон Иснър показа, че не случайно е единственият играч стигал до 5-сетов мач с Рафаел Надал на "Ролан Гарос" и демонстрира висока класа срещу 16-кратния шампион в турнири от Големия шлем.

Всичко започна очаквано за Федерер, който в типичния си стил спечели първия сет след един пробив за 6:4. Оттук насетне започнаха неговите беди на бързия клей във Фрибург.

Иснър сякаш между другото изравни сетовете след 6:3 в своя полза, но това сякаш не стресна нито Федерер, нито публиката.

Иснър започна да сервира все по-добре, а освен това редуваше прекрасните начални удари с много смели изпълнения във важните точки, особено от форхенд.

Сякаш решителният момент в мача дойде в тайбрека на третия сет, който Иснър спечели със 7:4 точки.

Повел със сет аванс Иснър започна да наказва всеки по-къс удар на Федерер. Той проби при 4:2 и нямаше никакви проблеми да довърши разочарования Федерер. Малко преди това Иснър спаси свой гейм и от 0:40 преднина за Федерер.

Това е втора поредна загуба за Федерер, след като той загуби и от Рафаел Надал в полуфиналите на Откритото първенство на Австралия.

В събота е двубоят на двойки между Вавринка/Федерер срещу Майк Брайън, който ще си партнира с Райън Харисън или Марди Фиш.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини