Забравил разочарованието, Федерер ще атакува Davis Cup



04-02-2012 18:22 | Николай Драгиев

Роджър Федерер ще играе за първи път от осем години още в първия за годината двубой на Швейцария от Davis Cup. Това ще стане следващия уикенд, когато в малкото градче Фрибург, швейцарците ще посрещнат САЩ. До момента Швейцария има едва един финал в този турнир, когато преди 20 години губи точно от американците.

Билетите за залата във Фрибург бяха разпродадени за часове, след като стана ясно, че Федерер ще играе. И ако в предишни години Федерер не отдаваше приоритет на този турнир, то това сега не е така.

Нежелана жертва
Davis Cup винаги е била на втори план за Федерер. Просто, защото дори той винаги е осъзнавал, че не може да спечели всичко. В началните години на кариерата си той страда от този факт, тъй като очакванията към него са достигнали неочаквани висоти. През 2003-а Федерер извежда Швейцария до полуфинал, където записва може би най-тежката си загуба от Лейтън Хюит в Мелбърн. Поражение оставило траен белег върху него. Когато за последно Федерер играе в първи кръг през 2004-а, надали някой е предполагал, че това ще бъде последният му опит да спечели "най-грозната купа в света" за Швейцария.

Спасител при необходимост
От този момент нататък Швейцария редовно губи в първи кръг - независимо дали срещу Холандия, Австралия, САЩ или Испания. Макар да не участва в мачовете Федерер винаги се опитва да бъде част от тима и напътства своите колеги по телефона. А през септември, когато дойде време за решителни плейофи, той обикновено се намесва, за да спаси страната си от изпадане от Световната група.

Непобедим от 8 години
Освен олимпийско злато на сингъл, титлата от Davis Cup е единственият трофей, липсващ в колекцията на Федерер. От загубата от Хюит през 2003-а, Федерер е спечелил 25 от 26 мача в този турнир. След като извежда Швейцария до победа с 3:2 над САЩ през 2001-а, Федерер отчита: "Това е първият път, когато плача след мач."

Швейцария е фаворит срещу САЩ
Фактът, че Федерер ще играе в първи кръг на Davis Cup през годината, означава че Федерер има желание да спечели този турнир. В добрата форма, в която се намира Станислас Вавринка това със сигурност е предпоставка да считаме Швейцария за един от претендентите за титлата тази година. "Не можехме да имаме по-тежък жребий. Нямам какво да губим, в ролята на аутсайдери сме," заяви капитанът на САЩ Джим Къриър. В неговия отбор ще видим Джон Иснър, Марди Фиш и братята Брайън.

Разочарованието от Мелбърн е забравено
Сблъсъкът за Davis Cup е добра възможност за него да забрави болезненото поражение от Рафаел Надал на Australian Open. "С нетърпение очаквам мачовете, които е добре, че ще бъдат в Швейцария," заяви Федерер. Като домакин отборът на Швейцария предпочете да играе на клей с американците. "Това е със сигурност правилното решение, въпреки че не е типично да играем на клей през февруари. САЩ със сигурност имат отбор, който може да ни победи. Всичките им играчи са силни и на сингъл, и на двойки."




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини