Читателско мнение: Джокович ли е новият доминатор в мъжкия тенис?



01-02-2012 11:14 | Николай Драгиев

Новак Джокович. Това ли ще е името, което все по-често ще чуваме като победител в най-големите турнири? Това ли ще е тенисистът, който печели мачовете си още преди да се е появил на тенис корта. Това ли е новото лице на модерния тенис и новият доминатор в мъжкия тенис?

След титлата на Australian Open, Ноле постави нови измерения в съвременния тенис. Двадесет и една поредни победи от турнирите на Големия Шлем му донесоха три титли - Уимбълдън ‘11, US Open’11 и тази на Australian Open’12. След близо 5 часа игра, Ноле победи Анди Мъри в пет сета в полуфиналите и имаше ден по-малко да се възстанови за финала срещу Рафаел Надал. А Рафа е тенисистът, срещу когото трябва да очакваш, че всяка топка може и ще бъде върната в твоята половина.

Почти 6 часа бяха нужни на Джокович, за да спечели войната срещу Надал във финала, а всяка точка бе от значение. В първия сет се видя, че на Ноле му беше нужно време, за да влезе в ритъм и го загуби. Във втория и третия сет се видя защо той е номер 1 в ранглистата. В крайна сметка се стигна до пети сет, който беше повече от инфарктен. За огромна част от зрителите сякаш беше ясно, че Рафа ще вдигне титлата, но последната дума имаше Джокович.

И така след близо шест часа на титанична битка, която още дълго време ще помним, усмивка грейна на лицето на Ноле. Радостта му беше неописуема, за сметка на Рафа. Но победител може да бъде само един.

Ние като зрители и фенове можем само да се радваме, че станахме свидетели на тази битка. Независимо от това, че прекарахме толкова време пред телевизорите, сме готови за още и още тенис битки.

Дни след финала, отговори се чакат на много въпроси. Ще може ли Надал да преодолее загубата и Джокович ли ще бъде черната котка оттук нататък в кариерата му?

Тези седем поредни загуби ще доведат ли до някаква промяна в стила на Надал?

Дефанзивният стил, който прилага Рафа, не е ли твърде предсказуем в мачовете му срещу Ноле?

И не е ли време Надал да потърси помощ в лицето на нов треньор?

Не малко въпросителни има и около Анди Мъри. В полуфиналния мач срещу Джокович Анди показа, че е готов на всичко и е равностоен на великолепното трио на върха.

Може ли Иван Лендъл, новият треньор на Мъри, да намери подходящите инструменти, с които да сглоби един боец, достоен да вдигне така мечтаната от Големия Шлем?

Интересно е да видим дали Роджър Федерер има сили да спечели още поне една титла от Големия шлем. Все пак той е единственият играч, който успя да победи Джокович в последните 5 турнира от Големия шлем.

Ще може ли да победи поне още веднъж Надал на ГШ и коя е настилката, на която има най-голям шанс за победа?

Интересно е да видим и дали някой играч от топ 4 има сили да се намеси в битката за тези трофеи.

Част от въпросите могат да получат своите отговори още в следващия турнир от ГШ, а именно "Ролан Гарос". Това е и настилката, на която Надал има най-много победи.

Спечелил е шест титли в последните седем години и затова неслучайно е наричан Краля на клей. Определено ни предстои една невероятна година, а Олимпийските игри дори ще я направят още по-емоционална. Нека по-добрият да победи!!!

Димитър Димитров




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Internazionali BNL d′Italia
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Рим, Италия
Настилка: Клей
Награден фонд: €8,862,111

Official Website | Livescore
Други новини