ВИДЕО: Джокович надви Надал във велика битка



29-01-2012 16:38 | Николай Драгиев

Световният номер 1 Новак Джокович спечели трета титла от Australian Open и общо пета в турнирите от Големия шлем. Сърбинът надигра световния номер 2 Рафаел Надал след 5:7, 6:4, 6:2, 6:7(5), 7:5 във финалния двубой за 5 часа и 53 минути игра. По този начин Джокович стана едва петият играч в историята, който печели три поредни турнира от Голямата четворка.

Любопитното е, че Джокович успя да нанесе вече седма поредна загуба във финали срещу Рафаел Надал. Този път той успя да постигне и нещо, което не се бе случвало до момента в Шлема - победи Надал, след като загуби първия сет. В 134 двубоя в Големия шлем, испанецът бе допускал само още един подобен случай (срещу Давид Ферер на US Open 2007). Това е и първа победа на Джокера в 5 сета срещу Матадора.

В може би най-оспорвания мач в последните години, двамата невероятни тенисисти предложиха зрелище, което дълго ще се помни. Историята също показва това - финалът на Australian Open 2012 официално е най-дългият в историята на Откритата ера на играта. Това бе и най-добрият възможен начин в Мелбърн да отпразнуват 100-годишнината на турнира.

При награждаването двамата гладиатори бяха дотолкова изтощени, че дори не можеха да стоят на корта. Те дори получиха столове, за да поседнат след потресаващата битка, която изнесоха.

Статистиката показва и друг любопитен факт - последните 8 турнира от Големия шлем са спечелени именно от Джокович и Надал - по 4 за всеки от тях.

Първи сет
Рафаел Надал започна по-уверено и първи успя да поведе с пробив аванс – 3:2. До този момент Джокович регистрира поведе от 10 непредизвикани грешки, мнозинството от които дойдоха след форхенд. Именно в почивката след пробива сърбинът показа нерви и гневно строши ракетата си.
След като се върна на корта Ноле се разигра и връщането на пробива бе само въпрос на време. Логично Джокович възстанови статуквото за 4:4 за радост на любимата му Йелена, която яростно го подкрепяше от трибуните. Радостта в сръбския лагер обаче бе кратка. В последния си сервис-гейм за сета, Ноле допусна пробив и пасив 5:6, след което бе „довършен” от съперника си. Маратонски първи сет, който продължи час и 20 минути, а дори нямаше тайбрек! Ключов бе първият начален удар на Надал, който влизаше с честота от 76%.

Втори сет
Очаквано Джокович започна по-агресивно и след ранен пробив поведе с 3:1 гейма. Когато сервираше за сета обаче сърбинът профука два сетбола и с двойна грешка допусна връщане на пробива – 5:4. Вместо да изравни резултата обаче, Надал изигра слаб сервис-гейм и след двойна грешка „върна жеста” на Ноле. Втори пробив и първи сет за шампиона от миналата година. Рафа отново се върна към по-дефанзивни действия, а от убийствения му форхенд нямаше и помен.
 
Трети сет
Подобно на средата на първата част, Джокович реши да смени тениската си и отново заложи на белия цвят. Сърбинът стартира по-силно и пак след пробив взе аванс от 3:1, правейки огромна крачка към успеха в сета. Малко изненадващо Надал изглеждаше тотално безидеен, а най-силното му оръжие форхендът, пак го напусна. Рафа продължаваше да не успява да вкарва достатъчно първи сервис, а при второто си подаване бе атакуван мощно от съперника.. При 5:2 Джокович стигна до 3 сетбола в сервиса на съперника и след само 45 минути игра в третата част, се наложи с 6:2.

Четвърти сет
Надал демонстрира шампионския си дух и започна да играе на максимален риск. Мощни, плоски удари не липсваха, а форхендът му започна отново да намира линиите. Тези негови усилия му дадоха възможност да се задържи до 3:3 в решителния сет, след което Джокович имаше 3 точки да пробие. Надал обаче ги спаси по невероятен начин и се спаси. При 4:4 над Мелбърн заваля и това наложи няколко минути прекъсване, за да бъде пуснат покрива над "Род Лейвър Арина". Малко след това се стигна до тайбрек. В него Рафа поведе с 3:2 и мини-пробив, но Джокович обърна до 5:3. Оттам нататък Надал показа феноменалната си класа и обърна до 7:5.

Пети сет
Надал използва предимството си след спечелването на четвъртия сет. Той изглеждаше по-свеж на корта и първи стигна до пробив. Той взе пробив за 4:2 и сервираше за 5:2. Немислимото обаче се случи. 10-кратният шампион в турнири от Големия шлем не успя да задържи аванса си и бе пробит веднага за 4:4. Титаничната битка продължи гейм за гейм до момента, в който Джокович не проби за 6:5. При сервирането си за мача, той даде точка за пробив на Рафа, но я спаси и след това успя да приключи мача в своя полза.

СНИМКИ ОТ НЕВЕРОЯТНИЯ ФИНАЛ!

 




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини