Доминация на Джокера или Надал ще отвърне на удара?



28-01-2012 19:22 | Николай Драгиев

За първи път в Откритата ера на тениса, която води началото си от 1968, двама едни и същи състезателите, Рафаел Надал и Новак Джокович, ще се срещнат за трети пореден случай във финал на турнирите от Големия шлем. Ако последните им страхотни сблъсъци служат за отправна точка, трябва да очакваме невероятни минаващи удари, дълги разигравания и игра на изключително ниво на сравнително бавния корт на "Род Лейвър Арина".

Двубоят (започващ в неделя от 10,30 часа българско време) обещава да бъде тест за издръжливост, психика и тактически подход на двамата най-добри в света.

През 2011-а Джокович се превърна в нещо, което Надал не бе виждал никога в своята кариера - играч, който може да го победи в повече от 2 поредни мача. Дори Роджър Федерер, смятан за най-успешния в историята, не е печелил повече от 2 мача един след срещу срещу Надал. А Джокович го стори 6 пъти за 1 сезон и то само във финали.

Съперничеството на двамата невероятни състезатели е на път да се превърне в едно от най-изключителните в историята. Надал, който е на 25 години и Джокович на 24, предстои да изиграят своя 30-и сблъсък. За сравнение невероятни състезатели като Пийт Сампрас и Андре Агаси са играли 34 пъти за цялата си кариера един срещу друг. Рафа води с 16:13 до момента, но на твърди кортове отстъпва 5:10.

Големият въпрос е как Надал ще опита да спре черната серия от 6 поредни загуби срещу световния номер 1? Няма съмнение, че този пореден финал ще бъде от изключително значение за Рафа, който повече от всичко мрази да губи и ако неуспехите продължават, това може да го травматизира. Матадора дава сигнали, че прави нужните корекции в играта си, но предстои да видим на практика дали ще ги реализира.

За Джокович евентуална титла ще значи 5-и трофей от Големия шлем и трети от Australian Open. С такъв успех той ще стане четвъртият играч в Откритата ера с поне три титли в Мелбърн след Агаси, Роджър Федерер и Матс Виландер.

Рафаел Надал пък излиза в 15-и финал от Големия шлем и ще се бори за 11-а титла. Той може да стане вторият най-млад играч с толкова титли след Бьорн Борг. Испанецът също вече е печелил в Мелбърн - през 2009-а в невероятен финал срещу Федерер. Испанецът може да се гордее и с това, че стана едва петият играч в Откритата ера, който има поне 2 финала на всеки един от четирите турнира от Големия шлем.

Има само едно сигурно нещо преди финалния двубой - това ще бъде зрелище, което не трябва да бъде пропускано.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини