Джокович: Ще мисля за титлата, ако се възстановя физически



27-01-2012 17:59 | Станко Димов

Предлагаме ви най-интересната част от пресконференцията на Новак Джокович след победата над Анди Мъри на полуфиналите на Australian Open.

СНИМКИ ОТ МАЧА!

- По време на двубоя всички се чудеха как можеш да изглеждаш като мъртъв на корта през втория и третия сет и след това да играеш толкова силно?
- В подобни моменти просто трябва да намериш сили и енергия да продължиш напред. На това ниво изходът на мача може да се реши дори само от няколко точки, както беше тази вечер. Мисля, че двамата с Мъри преминахме през физически кризи по време на двубоя. Той беше в подобна криза в четвъртия сет, аз във втория и в части от третия. В тези моменти той имаше шансове. Както казах и на корта, беше ни по-лесно да пробием съперника, отколкото да запазим собственото си подаване. И двамата разполагаме със страхотни ретури. Това ни затрудни много в сервис-геймовете. Дори когато водех с 5:2 във втория сет знаех, че Мъри може да върне пробива, както и направи. В крайна сметка аз издържах и съм щастлив от начина, по който победих.

- Консултира ли се с лекар за проблемите ти с дишането, или са плод просто на хрема или нещо подобно?
-  Да, отидох на доктор, а освен това разговарях с няколко човека. Разговарях с играчи, които тази година са имали някакви проблеми с алергия тук в Австралия, при положение, че предните години всичко е било ОК. Предполагам, че такъв е и моят проблем. Тук всички сме заобиколени от цветя...все пак това не може да ми служи за оправдание. Мисля, че заради двубои като днешния ние тенисистите тренираме през целия си живот. Това беше изключително труден мач.

- В кариерата си си играл много тежки двубои. Къде се нарежда днешният?
- При обстоятелствата това определено бе един от най-добрите ми двубои. В последните години имах няколко подобни срещи с Роджър (Федерер) в Ню Йорк. Определено обаче днешният бе може би най-дългият ми двубой на този етап.

- Познаваш Анди Мъри много добре. Видя ли разлика от представянето му на финала миналата година?
- Да, определено, сега е по-уверен, по-агресивен е. Според мен сега играе много по-добре. С оглед обстоятелствата това е една от най-добрите ми победи. Имал съм няколко подобни мача срещу Роджър в Ню Йорк. Днес постигнах победа в един от най-дългите ми като продължителност мачове в Големия шлем. Като тенис играч съм горд с такава победа и в това е смисълът на всички тренировки.

-  Как ще ти се отрази този дълъг мач предвид факта, че ти предстои финал срещу Надал?
- Не е тайна, че срещу него отново ще бъде изцяло физически сблъсък. Ще направя всичко по силите си, за да се възстановя. Разполагам с ден и половина. Ще се опитам да се наспя и да изпълня всичко по възстановителната ми програма. За мен възстановяването за този двубой ще бъде от ключово значение. Рафа е напълно здрав. Той играе добре и има ден повече да се подготви. Той определено иска да спечели титлата.

- През 2009-та Надал спечели титлата след два много тежки финални двубоя (над 5 часа срещу Вердаско и над 4 часа срещу Федерер). Насърчава ли ви този факт?
- Двамата сме различни. Имаме различни програми, които оформяме в съгласие с екипите си. Имаме различни тела, които се нуждаят от различно време за възстановяване, затова не искам да правя сравнения. Аз също съм изпадал в такива ситуации преди, така че знам какво да направя.

- Миналата година победи Рафа навсякъде, където игра срещу него. Какво ще ти минава през главата сега, и какво ще мисли той?
- Ще мога да ви отговоря на този въпрос в неделя. Ще се повторя – трябва да бъда физически готов за този мач. Трябва да бъда в състояние да изиграя още 5 сета. Само така мога да го победя. Може би победите ми над него миналата година са му оказали някакво психологическо влияние. Но сега е различно. Нова година, нови предизвикателства...

- Гледахте ли срещи на Надал в турнира и какво мислиш за играта му?
- Да, за последно гледах двубоя му с Федерер. Роджър започна много силно, но Рафа се върна по невероятен начин в двубоя. Той пласира няколко страхотни минаващи удари. Точно заради това той е голям шампион. Заради това е един от най-великите изобщо в историята на тениса. Той има борбен дух и съвсем малко слаби места. Сигурен съм, че Надал е много нетърпелив и също толкова мотивиран, колкото мен, да спечели трофея. Това е финал, не можем да предскажем какво ще се случи.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини