ВИДЕО: Надал отново надигра Федерер



26-01-2012 14:16 | Николай Драгиев

Рафаел Надал се класира за втория си финал на Откритото първенство на Австралия. Испанецът продължи доминацията си над Роджър Федерер в турнирите от Големия Шлем и го победи след 6:7(5), 6:2, 7:6(5), 6:4 за 3 часа и 42 минути игра. Това е 18-а победа от 27 мача за Рафа срещу втория му най-голям съперник в кариерата след Новак Джокович.

С успеха си Рафаел Надал стана едва 5-ият играч в Откритата ера, който е достигнал поне 2 финала на всеки един от турнирите в Големия шлем. Другите са Кен Розуел, Иван Лендъл, Андре Агаси и Роджър Федерер.

Двубоят между най-успешните играчи в последното десетилетие не предложи нищо ново спрямо това, което сме свикнали да виждаме. Испанецът заложи на безмилостни атаки върху бекхенда на Федерер, който за поредна година не показа, че има идея как да се справи с простичката формула на успеха за Надал.

Това е четвърти пореден финал за Надал в турнирите от Големия шлем. Федерер пък вече в 8 турнира от най-престижните четири няма титла (2 години), а последният му финал бе на "Ролан Гарос" 2011.

Във финала Надал ще спори срещу Новак Джокович или Анди Мъри, които играят в петък от 10,30 часа българско време.

Първи сет:
Както често се случва в двубоите между двамата, началото бе изцяло за Федерер. С бърз пробив швейцарецът поведе с 3:0, а малко по-късно преднината се запази за 4:1. Някъде в този момент Надал се разигра и намери сили да върне пробива, след което изравни резултата – 4:4. До края нови пробиви нямаше и двамата докара сета до тайбрек, в който Федерер взе предимство – 7:5 точки благодарение само на 1 минипробив.

Втори сет:
Идентичен бе стартът и на втората част. Още в първия гейм Федерер проби, при това на 0, но този път получи същия отговор от Надал – пробив на 0. Испанецът видимо стоеше по-добре на корта и логично взе пробив за 4:2, след което до края на сета отчая съперника си с мощна игра от дъното на корта и няколко фамозни минаващи удари. В самия край на сета двубоят бе прекъснат за няколко минути от заря, по случай националния празник на Австралия. Празничното настроение явно се отрази по-добре на Надал, който след подновяването на играта реализира нов пробив оформи крайното 6:2.

Трети сет:
За разлика от двата предходни, третият сет не започна с пробив. Двамата сравнително лесно взимаха подаванията си и търпеливо чакаха момента, в който да нанесат решителен удар. В така важния седми гейм Федерер притисна здраво сервиса на съперника и получи 3 точки за пробив, които Рафа успя да парира. При четвъртата обаче нищо не бе в състояние да спаси испанеца и той допусна изоставане в резултата. Най-трудното пред Федерер обаче тепърва предстоеше. Едно е да направиш пробив, съвсем друго да го затвърдиш. В това се увери и 4-кратният шампион, който с лекота допусна Рафа бързо да изравни резултата – 4:4. Нещо повече, няколко минути по-късно, при 6:5, Надал стигна и до сетбол, но началният удар на швейцареца каза тежката си дума. Така за втори път в мача станахме свидетели на тайбрек, в който Надал поведе с комфортното 6:1 точки, след което затвори сета със 7:5.

Четвърти сет:
Още в началото на тази част Надал получи няколко отлични шанса за пробив, с които да се доближи до крайния успях. При 2:2 испанецът стигна до преднина 15:40 в подаването на Федерер, но както често се случва швейцарецът намери първия си сервис в най-подходящия момент. Малко по-късно ролите се размениха и при 4:3 Федерер пропусна отлично възможност да съкруши подаването на съперника си. Надал обаче се спаси, след което с няколко брилянтни минаващи удари успя първи да пробие в сета за 5:4. В гейма, в който Надал сервираше за мача, Федерер пропусна 2 точки за пробив, а първата бе просто фрапантна. В нея Надал върна невъзможна топка от 3 метра зад основната линия и Федерер нямаше отговор.

 

 

 




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини