Внимание! Лъв на корта!



20-01-2012 13:34 | Евгени Николов

В началото на 2012 г. се сбъдна една дългогодишна моя мечта. България да има тенисист, който да е на нивото на най-добрите играчи на планетата. Григор Димитров изстреля амбициите ни в Космоса и ни накара да се чувстваме горди, че сме българи. Момчето порасна и се превърна в мъж. И то само за 3 месеца. Мощен, техничен, стабилен, с великолепно придвижване по корта, с дълбоки и прецизни удари, Григор се превръща в заплаха за всеки от топтенисистите.

В първия си мач за сезона Гришо поизпоти силния Томаш Бердих. След това се развилня като урагана Катрина и отнесе Марди Фиш, като остави единствено устопсувните мръснословия на американеца да отекват в „Бърсууд доум” в Пърт.

Същевременно трябва да отбележим и концентрираната и ефективна игра на българина в мачовете на двойки на „Хопман къп”, благодарение на която заедно с Цвети Пиронкова спечелиха три победи.

На старта на „Аустрелиън оупън” Гришо превъплъти ролята на Роки в тенис-вариант и се измъкна сух след 5-сетовия екшън с Жереми Шарди. В мача с Николас Алмагро Димитров отново влезе в продължителна битка, но след 4 равностойни сета тялото му реши да му напомни, че все пак не е Рафа Надал.

Равносметката от тези 4 мача на сингъл – за времето от края на миналия до началото на този сезон българинът явно е хвърлил доста работа във фитнеса, подобрил е играта си във всеки един показател и нещо, което е също важен фактор – психологическа стабилност и хладнокръвие, на която могат да завидят и най-добрите тенисисти.

Ясно е, че Григор вече е готов да изкачи големите върхове. Какво му трябва? Да запази устрема в играта си, както до момента, да разбие няколко авторитета, ей така, за самочувствие, и да изравни играта си на различните настилки.

Тогава ще видим числовото изражение на големия потенциал на Григор, а всеки понеделник ще бъде празник за него. И нищо чудно след време летоброенето в тениса да бъде по ГРИГОР-ианския календар.

Евгени Николов, БНТ, специално за Tennis24.bg




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини