Четири причини Григор Димитров да победи Алмагро



17-01-2012 12:29 | Николай Драгиев

В сряда Григор Димитров ще опита да стане първият българин с място в трети кръг на турнир от Големия шлем. Един от малкото рекорди, който не му принадлежи еднолично на родна територия. Негов съперник на Australian Open ще бъде испанецът Николас Алмагро. Битуващото мнение е, че Алмагро е най-преодолимият тенисист от топ 10 в момента. И макар да не виждам Григор в ролята на изявен фаворит за този мач, аз също виждам добри шансове за него. И поне 4 основателни причини да ни зарадва с нова победа.

1. Григор е по-добрият играч на твърди кортове
По-скоро бавната настилка в Мелбърн не е най-добрият вариант за Григор да играе срещу Алмагро. На трева или в зала би имал по-добри шансове, но въпреки това той е играчът с по-добри умения на твърд корт. Техническият потенциал на Димитров е по-богат, но съвсем друг въпрос е дали той ще успее да го разгърне по най-добрия начин в срещата. Букмейкърите отчитат това и дават съвсем малко по-добри шансове на Алмагро в мача срещу 78-ия в света българин. От изключително значение ще бъде първият сет. В исторически план и двамата демонстрират затруднения да обръщат подобни срещи, когато загубят откриващия сет. Гришо не е играл с Алмагро, но пък през 2011 има мач с испански представител от дори по-добър калибър - Давид Ферер. В Синсинати, на малко по-бързи условия, Григор загуби след 5:7 в третия сет от Ферер като имаше никак не лоши шансове да спечели.

2. Алмагро е в посредствена форма
От началото на сезона Алмагро (№10) има четвъртфинал и полуфинал на ATP турнири. Това звучи гръмко, но в същото време не може да служи за критерий. В Окланд Алмагро спечели един мач, преди да загуби от Филип Колшрайбер. След това в Ченай победи единствено 235-ия в света Юичи Сугита, преди да бъде разбит от Милош Раонич. Ако погледнем резултатите на Алмагро от US Open насам, той има всичко на всичко 4 победи и 8 загуби на твърди кортове. Няма какво да се лъжем, за Алмагро най-важната част от сезона започва през февруари, когато има да защитава две ATP титли и един финал в Южна Америка. Естествено на любимия клей. Важно да се отбележи, че в последните две издания на Australian Open той достига до 4 кръг и сега ще е мотивиран да повтори това от позицията на поставен под номер 10.

3. Григор е в подем и напредъкът му е виден
Очевидно е, че Григор е подобрил повечето компоненти от играта си в последните няколко месеца, когато имаше възможност да тренира извън игрова обстановка. Макар да е рано за подобни заключения, има основание да се смята, че и физически, и психически също е укрепнал. Когато той играе без напрежение, дори за обикновения зрител е видно, че той е играч не от топ 70, а може би такъв от първите 30. Това се видя на Хопман къп, когато бе просто невероятен още в мача си с Томаш Бердих, който бе дори по-показателен от наказателната акция срещу Марди Фиш. Ако физическите проблеми (изглежда в колената) от мача с Шарди не се окажат проблем, той би трябвало да затрудни максимално Алмагро, а защо не и следващите съперници.

4. Публиката е на негова страна
Както във всеки спорт така и в тениса, публиката често играе много важна роля. Имаме съвсем реални основания да смятаме, че феновете по трибуните в Мелбърн ще вземат страната на Гришо в мача. Колоритната българска агитка също би трябвало да подкрепи най-добрия ни спортен посланик по света. Димитров спечели публиката в Пърт преди дни и няма никакво основание да не повтори това в Мелбърн.

Искрен Минчев




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини