ВИДЕО: Фантастично начало за Григор (допълнена)



16-01-2012 09:27 | Николай Драгиев

За втора поредна Григор Димитров стартира с победа Откритото първенство на Австралия. Българинът спечели изключително важен мач срещу Жереми Шарди от Франция след 5 сета на 30-градусова жега - 4:6, 6:3, 4:6, 6:4, 6:4 за над 3 часа игра.

По този начин Димитров взе сладък реванш над французина за загубата си от него на "Ролан Гарос" през миналия сезон. Като цяло Гришо не изигра най-добрия си мач, имаше затруднения да намери правилния тактически план срещу агресивния Шарди, но в крайна сметка показа, че е по-добрият тенисист.

Необходимо е да се отбележи, че Димитров спаси 19 от 22 точки за пробив пред Шарди, което показва за психическата устойчивост, която той демонстрира от началото на 2012.

Така във втори кръг Гришо ще играе със световния номер 10 Николас Алмагро. Двамата не са играли до момента. Испанецът е специалист в играта на клей, но има и някои добри резултати на твърди кортове.

Важно е да се отбележи, че Димитров бе бурно подкрепян от скромна, но много гласовите българска агитка. Българите не спряха да окуражават нашия представител и в края дори запяха родния химн.

Ето как се разви мачът по сетове:

1 сет

Григор стартира не по-най-добрия начин. Той трудно намираше първия си сервис и изоставаше с точки за пробив в първите си няколко гейма на свой начален удар. Гришо спаси ситуация от 0:40 и малко след това на свой ред получи няколко поред възможности да пробие. Той ги пропусна и това се оказа фатално, тъй като Шарди все пак измъкна един решителен пробив - 6:4.

2 сет
Сравнително лесно Григор проби и поведе с 5:2. Когато трябваше да затвори сета със сервис при 5:3 той имаше критичен гейм, в който спаси точки за пробив, но показа характер и резултатът бе изравнен - 6:3.

3 сет

Шарди изигра изключителен трети сет, в който вкара 20 уинъра при само 7 непредизвикани грешки. Григор игра пасивно и остави Шарди да доминира със своя форхенд. След края на сета българинът поиска съдействие от физиотерапевта, тъй като имаше проблем с ходилото.

4 сет
След сравнително равностойна игра Григор стигна до решителен пробив при 5:4 и вкара срещата в решителен пети сет.

5 сет
Шарди с много късмет измъкна пробив и проби за 3:2. С оглед развитието на предишните сетове това трябваше да му гарантира спечелването на мача. Това не се случи, тъй като последва мигновен рибрейк, за който виновен бе самият Шарди, направил няколко елементарни грешки. В същото време Гришо на няколко пъти изрази недоволството си от съдията за спорни решения. Димитров пропусна точка за 5:3, но малко по-късно при 5:4 получи два мачбола, а Шарди му подари победата с двойна грешка.

 

 




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини