Мирка Федерер - най-важната жена в мъжкия тенис



13-01-2012 20:29 | Николай Драгиев

Роджър Федерер ще стартира в понеделник своя 49-и пореден турнир от Големия шлем. Рекордът все още е притежаван от Уейн Ферейра с 56, но подобрилият множество рекорди Федерер надали ще пропусне да подобри и това постижение.

В период, когато контузиите причиняват сериозни трудности на неговите опоненти, той продължава да свежда травмите до минимум благодарение на внимателна си работа с крака, правилна механика на ударите, умело балансиране на ангажиментите и умение бързо да разпознае предупредителните сигнали на тялото си.

През годините Федерер е успял да се пребори и с друг свой кошмар - страхът от летене. "Бях уплашен като по-млад и бързо ми ставаше лошо в самолета. От това няма и помен днес," признава Федерер.

Според Федерер, който през август ще навърши 31 години, най-важният фактор за неговата издръжливост и нестихваща амбиция за успехи на корта, е работата на неговия екип, но най-вече на съпругата му Мирка.

В тази връзка Мирка отдавна е в ролята на най-важната жена в мъжкия тенис. Родена под името Мирослава Вавринец през 1978-а в Словакия, тя емигрира в Швейцария със своите родители. Тя е окуражена от легендарната Мартина Навратилова да започне активна кариера в тениса. Достига до 76-о място в ранглистата, но контузия прекратява кариерата й през 2002-а година.

Тя и Федерер са заедно от Олимпийските игри в Сидни през 2000-а година, когато той е все още един тийнейджър с голям потенциал, но нищо повече. Впоследствие Мирка формално започва да менажира неговата кариера - пътувания, медийни участия. Нейната роля се увеличава през годините пропорционално на успехите на любимия й. Мирка се грижи за програмата, спонсорските договори, облеклото, личната марка и други дейности, свързани с нейния съпруг.

"Тя все още заема огромна роля и има страхотно влияние върху него," разкрива треньорът на Федерер Пол Анакон. "Тя прекрасно осъзнава цялостната картина и ни позволява да работим по най-добрия начин. Това е труднопостижим баланс. Тя е с Федерер от самото начало и знае прекрасно какво се иска от нея и как да го постигне."

След раждането на двете близначки в семейство Федерер през 2009-а година, Мирка се грижи за пътуванията на цялото семейство и рядко пропуска турнир. Без нейната подкрепа самият Федерер признава, че най-вероятно е нямало да запази този интерес към преследването на нови титли и постоянните пътувания от януари до ноември всяка година.

"Знам, че съм голям късметлия. Може би това е една от причините, която ме прави щастлив и мотивиран. Най-лесно е да си кажа, "по-добре да си остана вкъщи и да се грижа за децата.""

"Но децата са здрави, щастливи са, а Мирка не иска да остава за дълго без мен, а аз не искам да съм разделен от нея," допълва Федерер. "Всички обичаме да сме заедно през цялата година. Реално сме разделени за 1 или 2 седмици годишно, което е просто невероятно като се има предвид какво усилие се изисква от нея. Щастлив съм в тази ситуация, тъй като при различна ситуация, би било невъзможно да се състезавам на най-високо ниво. Направо би било невъзможно."

На подобно ниво в световния тенис има и други подобни случаи, когато тенисисти пътуват със своето семейство. Такива примери са Андре Агаси, Лейтън Хюит и Иван Любичич. При жените Ким Клайстерс вече е майка. В момента обаче, в топ 20 единствено Жил Симон е баща.

"Колко важна е подкрепата на съпругата ти? Трудно е да се каже, но нищо не е по-важно от това спечелиш турнири от Големия шлем. Мисля, че Роджър ще го стори отново, независимо дали получава подкрепа от семейството си, но да, ако семейството ти пътува с теб, то е по-трудно за тях," смята бившият номер 1 Матс Виландер.

Федерер намеква, че Мирка е решила да "пожертва" своята кариера, тъй като е установила, че нейният потенциал е лимитиран, докато Федерер може да постигне много повече. "Тя знаеше, че нейното ниво е много добро, но не и близко до моето. Това, че е играла тенис много помага, тъй като тя разбира чудесно в каква ситуация се намирам."

"Тя вярваше най-силно в мен и не искаше по никакъв начин да разпилея своя талант. В същото време осъзнаваше, че нейните възможности в тениса са ограничени до някаква степен. Тя работеше изключително много, но разбра че с моите способности, аз мога да постигна много повече. Тя заедно с Пиер Паганини бяха в основата на това, когато станах номер 1, да решим да отделям повече време в грижа за тялото ми. Понякога по-малкото е повече. Самата Мирка имаше проблеми с физиката може би, защото прекали с тренировките."

След тежките загуби на Федерер на Уимбълдън и US Open този сезон, Мирка е тази която настоява пред своя съпруг за по-дълга ваканция и време за преосмисляне на случилото се. "Тя смяташе, че не е възможно да няма по-сериозна причина за тези загуби. "Не е проблем да загубиш няколко мача, но това не може да продължава по този начин. Може би бъркаш някъде. Опитай да потърсиш какви са проблемите със своя екип," каза ми тя. Някои от нейните идеи бяха неправилни, но други бяха точни," коментира Фед.

Последваха 20 поредни победи и титли в Базел, Париж и на финалния "Мастърс" в Лондон.

В триумф или бедствие, Мирка винаги е на разположение, което е основната причина чудесата все още да са възможни за Федерер. "Тя е най-важният човек за мен," не крие 16-кратният шампион в турнири от Големия шлем.

Кристофър Клари, "Ню Йорк Таймс"




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини